Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Kā kopt svīstošas pēdas

© Depositphotos

Pēdu svīšana, lai arī traucējoša, ir normāla parādība. Apavi, zeķes vai zeķbikses no pēdu viedokļa ir nedabiska vide, kas veicina intensīvāku siltuma atdevi un līdz ar to arī svīšanu. Sviedru iztvaikošana norisinās lēni, kājas apavos un zeķēs ir nedaudz mitras, rodas labvēlīga vide sēnītēm un baktērijām.

Kāpēc vienam cilvēkam sasvīdušas kājas izdala nepatīkamu aromātu intensīvāk nekā citam? Tas atkarīgs no veģetatīvās nervu sistēmas un vielmaiņas īpatnībām, ko mēs paši nevaram regulēt, taču to ietekmē arī mūsu attieksme pret higiēnu un pareiza vai nepareiza apavu un zeķu izvēle. Ja kāja apavos ir saspiesta, epidermas audi atmirst, sakrājas starp pirkstiem, tiem uzbrūk mikrobi un sāk baroties, izdalot vielas ar asu smaku.

* Nedrīkst aizmirst regulāri mazgāt kājas, izmantojot ziepes, pēc tam vēlams noskalot aukstā ūdenī. Ieteicama arī pēdu kontrastduša, vasarā - pastaigas pludmalē basām kājām. Nav vēlams basām kājām strādāt dārzā, jo pēdu ādas plaisiņās no mitrās zemes var iekļūt nevēlami mikroorganismi.

* Ļoti ieteicams reizi mēnesī doties uz medicīnisko pedikīru.

* Jāizvēlas sezonai piemēroti apavi no elpojoša materiāla, vasarā nav ieteicams staigāt slēgtās kurpēs.

* Valkājiet zeķes, kas labi uzsūc mitrumu.

* Ja kājas svīst mēreni, var lietot dezodorantus, kas kavē sviedru izdalīšanos un ar smaržīgu piedevu palīdzību notušē smaku, vai antiperspirantus - pulverus, ziedes, gēlus, šķīdumus u.c., kas kavē sviedru dziedzeru darbību.

* Lai mazinātu pēdu svīšanu, var izmantot arī dažādus tautas medicīnas līdzekļus:

- pirkststarpās un uz pēdām kaisa borskābes kristāliņus, divreiz dienā mainot zeķes un mazgājot kājas ar karstu ūdeni;

- katru dienu zeķēs ieber nedaudz ozolmizu pulvera vai arī mazgā kājas ozolmizu novārījumā;

- vanno pēdas vieglā kālija permanganāta šķīdumā (tam jābūt maigi rožainā krāsā);

* Ja nekādi līdzekļi nedod vēlamo efektu, jāmeklē dermatologa palīdzība. Ārsts var nozīmēt medikamentozu ārstēšanu vai fizikālās medicīnas procedūras, sarežģītākos gadījumos vajadzīga arī endokrinologa un neirologa palīdzība.