Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Veselība

Esi vesels! Ādas sausums – čaklas roku mazgāšanas blakne

© EMPICS Entertainment/SCANPIX/LETA

Gādājot rezerves, kas vajadzīgas, lai pandēmijas laikā pēc iespējas retāk būtu jāiet iepirkties, noteikti nevajag aizmirst arī par roku krēmu un citiem roku ādas kopšanas līdzekļiem. Cenšoties pasargāt sevi no vīrusiem, rokas tiek mazgātas rūpīgāk un biežāk nekā parasti, tāpēc negribot nomazgājas nost arī dabiskais ādas tauku aizsargslānītis, līdz ar to āda zaudē mitrumu, barības vielas, elastību un var sākt plaisāt. Kad mediķi intervijās reizēm izsakās, ka rokas jāmazgā «jo biežāk, jo labāk», daži cilvēki to saprot pārāk burtiski, un roku mazgāšana viņiem kļūst par apsēstību, tās tiek nepārtraukti pakļautas ilgstošai mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu ietekmei, rīvētas un berzētas, līdz parādās apsārtums un pat skrambas.

Ziepju izvēle

Jo biežāk rokas tiek mazgātas, jo sausāka kļūst āda, tāpēc jāmeklē kompromiss - kā turēt ādu tīru, vienlaikus to nesausinot. Pastiprinātas mazgāšanas apstākļos āda bieži vien kļūst sausa pat tiem, kuriem parasti tādas problēmas nav, tāpēc ieteicami roku mazgāšanas līdzekļi, kuri domāti sausai un jutīgai ādai. Ja lieto šķidrās roku ziepes, tad labāk izvēlēties krēmveida ziepes vai tādas, kas ražotas uz eļļas bāzes, jo parastās šķidrās roku ziepes gēla veidā jau pēc būtības sausina ādu. Ja lieto ziepes gabaliņos, tad priekšroka tām, kas līdztekus attīrošajiem komponentiem satur arī ādu mitrinošas un mīkstinošas vielas. Nav ieteicams lietot antibakteriālās ziepes, kas pastiprināti nomazgā dabisko ādas lipīdu aizsargslānīti, turklāt reizēm var veicināt antibiotiku rezistenci - kad tie vai citi slimību izraisītāji kļūst noturīgi pret antibiotikām un cilvēku, kurš saslimis ar attiecīgo slimību, nav iespējams ar tām ārstēt.


Roku ādas saudzēšanai

Svarīgi ir uzņemt pietiekami daudz šķidruma, jo tā tiek mitrinātas arī roku ādas šūnas. Tas var būt gan tīrs ūdens, gan bērzu sula, gan silta tēja vai kāds ogu un augļu dzēriens. Gāzētās saldinātās limonādes nebūs pareizā izvēle.

Dodoties laukā, ja laiks ir vēss, noteikti jāvalkā cimdi no pietiekami mīksta, silta un nekairinoša materiāla. Staigājot vējainā un vēsā laikā bez cimdiem, roku āda šo apstākļu iedarbībā kļūst raupja.
Ja Covid-19 spiež uzturēties mājās un jums ir iecere beidzot pievērsties kārtīgai telpu uzkopšanai, nepārspīlējiet ar sadzīves ķīmijas līdzekļu lietošanu. Tieši šie līdzekļi, kas labi attauko dažādas virsmas, ir vieni no lielākajiem ādas sausinātājiem, jo tie bojā dabīgo lipīdu aizsargkārtiņu. Uzkopšanas darbos jālieto saimniecības cimdi. Diezgan daudz cilvēku gan apgalvo, ka cimdos strādāt ir neērti, bet eksperti uz to atbild: acīmredzot nav izvēlēts pareizais cimdu lielums un modelis, ir jāmeklē tādi, kuri labi pieguļ ādai, ir pietiekami plāni, elastīgi un netraucē darboties.

Pēc mazgāšanas rokas vislabāk noslaucīt papīra salvetē, nevis izmantot elektriskos žāvētājus ar karsto gaisu, jo tie veicina ādas sausumu. Arī pārāk karsts ūdens roku mazgāšanai nav vēlams.

Jālieto roku krēms

Pēc roku nomazgāšanas obligāti jālieto roku krēms - šajos apstākļos tam vajadzētu kļūt par tādu pašu paradumu kā regulāra roku mazgāšana. Priekšroka dodama roku krēmiem, kam nav pievienoti parabēni, krāsvielas un smaržvielas, kas var veicināt ādas kairinājumu.

Mitrinošie krēmi iesūcas roku ādā salīdzinoši ātri un nerada taukainu sajūtu, tāpēc tie ir piemēroti lietošanai dienas laikā, arī darbā, ja nākas strādāt datoru, skārienjutīgām ierīcēm vai dokumentiem. Mitrinošos krēmus vajadzētu lietot vismaz 30 minūtes pirms došanās ārā, pretējā gadījumā mitrums ārā izgaros un āda kļūs vēl sausāka. Mitrinošo krēmu sastāvā ražotāji mēdz iekļaut arī dažādas piedevas, kas palīdz saglabāt ādu elastīgu un maigu, kavē plaisāšanu.

Barojošie krēmi ir treknāki un biezāki, rada taukainu sajūtu un var atstāt traipus, jo tiem nepieciešams ilgāks laiks, lai uzsūktos un iedarbotos. Tos visērtāk lietot brīžos, kad nav paredzēts neko darīt ar rokām, piemēram, pirms gulētiešanas. Uz nakti rokās var uzvilkt plānus kokvilnas cimdus, lai barojošais krēms iedarbotos kā maska un nonāktu dziļākos ādas slāņos. No mājas līdzekļiem ādas mitrināšanai un barošanai noder olu dzeltenumi, saldais krējums, rūgušpiens, sūkalas vai kāda augu eļļa. Apsārtušu un sūrstošu roku ādu var uz brīdi iegremdēt ūdenī, kurā vārīti kartupeļi.

Aizsargkrēmi veido uz ādas plēvīti, kas zināmā mērā saglabājas arī pēc roku mazgāšanas. Tos ieteicams lietot, kad jādarbojas nelabvēlīgā vidē - putekļos un netīrumos, drēgnumā, ļoti lielā sausumā u.c.


Vajadzīgs arī skrubis

Lai uzlabotu ādas asinsriti un roku krēms varētu labāk iesūkties un veikt savus uzdevumus, reizi divās nedēļās vēlams attīrīt roku ādu no atmirušajām šūnām, izmantojot skrubi. Var iegādāties speciālu roku skrubi veikalā, var izmantot arī ķermeņa skrubi vai mājas līdzekļus - kafijas biezumus, cukuru, sāli u.c.