Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Veselība

Prognozes: vai pandēmijas dēļ pietrūks zāļu

© Pixabay

Līdz šim nav saņemti ziņojumi par pašreizēju tirgū esošu zāļu nepieejamību vai piegādes traucējumiem saistībā ar Covid-19 slimības izplatību, Neatkarīgajai apliecināja Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens.

Tomēr viņš nenoliedz, ka koronavīrusa pandēmija būtiski ietekmējusi Ķīnas, Indijas, arī vairāku Eiropas valstu zāļu ražošanas kapacitāti un šīs situācijas sekas mēs varētu pamanīt brīdī, kad beigsies uzkrātās zāļu rezerves.

Situācijai pasaulē, Eiropā un Latvijā ar zāļu pieejamību aģentūra seko katru dienu, un līdz šim koronavīrusa pandēmijas dēļ nav bijis neviens ziņojums par kāda medikamenta piegādes problēmām vai ražošanas apturēšanu. Tomēr jautājums ir aktuāls arī tāpēc, ka Latvija no 1. aprīļa pāriet uz aktīvās vielas izrakstīšanu kompensējamo zāļu receptē, kas noteikti varētu palielināt lētāko (references) medikamentu pieprasījumu, taču lielākā daļa aktīvo vielu ģenēriskajiem medikamentiem tiek ražotas valstīs, kuras koronavīruss skāra pirmās un skāra ļoti smagi, piemēram, Ķīna Āzijā un Itālija Eiropā. Zāļu valsts aģentūrā Neatkarīgā noskaidroja, ka divas trešdaļas no zāļu aktīvajām vielām tiek ražotas Āzijā, galvenokārt Ķīnā un Indijā, un aptuveni vienu trešdaļu aktīvo vielu ražo Eiropas valstīs, lielākoties Spānijā un Itālijā. Vai tas nozīmē, ka kādā brīdī zāļu aktīvo vielu ražošanā un piegādē varētu būt problēmas? «Zāļu lieltirgotavām jāsniedz katru dienu informācija par zāļu pieejamību, mēs varam redzēt, kādas zāles ir pieejamas un kur zāļu pieejamība ir ierobežota,» skaidro S. Henkuzens. Sistēmā ir norādīts iemesls, kāpēc zāles nav pieejamas, tomēr līdz šim ziņojumu par to, ka zāles nav pieejamas pandēmijas dēļ, nav. «Pandēmijai pašlaik nav tiešas ietekmes uz zāļu pieejamību Latvijas aptiekās, piegāžu problēmas mums ir arī nesaistītu ar Covid-19 iemeslu dēļ,» saka S. Henkuzens. Tomēr viņš atzīst, ka Ķīnas, Indijas, Itālijas un citu valstu, kurās ražo lielāko vairumu zāļu aktīvo vielu medikamentu pagatavošanai, farmācijas rūpniecība ir ietekmēta dēļ koronavīrusa pandēmijas. Pašlaik zāļu krājumu ir pietiekami, taču varētu būt arī loģistikas problēmas ne tikai Āzijas, bet arī Eiropā notiekošā dēļ. Aktīvo vielu rezerves medikamentu ražošanai ir aptuveni trim mēnešiem, tas nozīmē, ka aktīvo vielu trūkums vai nepieejamība varētu parādīties nākamajā ceturksnī, sākot no aprīļa līdz rudenim. Zāļu valsts aģentūra jebkurā situācijā aicina pacientus neiegādāties medikamentus nepamatoti lielā daudzumā - vairāk nekā nepieciešams, bet gan tikai tādā apjomā, kā ir nozīmējis ārsts vai kas ir nepieciešami ārstēšanai.