Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Laiks vairot mieru un mīlestību

EMOCIONĀLĀ PLĀNA VITAMĪNI. «Kad esat apēduši ķiploka daiviņu, iedzēruši gardu zāļu tēju ar medu, apēduši sauju dzērveņu, kas ir fiziskā ķermeņa vitamīni, ir laiks veidot attiecības un vairot gaismu, mieru un mīlestību, kas ir garīgā un emocionālā plāna vitamīni. Tikai tad, kad būsim balansā, mūsos būs spēks un veselība,» uzskata rekonektīvās prakses ārste Dita Baumane-Auza © No Ditas Baumanes - Auzas personiskā arhīva

Savā rekonekcijas un psihosomatikas ārsta praksē strādājot ar pacientiem, kuri vēršas pēc palīdzības sakarā ar pieaugošo trauksmi saistībā ar Covid-19 jeb koronavīrusa straujo izplatību, ārste ginekoloģe, sertificēta rekonektīvās prakses ārste, mākslas terapeite, reiki meistare un māksliniece Dita Baumane-Auza uzskata par savu pienākumu dalīties ar informāciju par to, kas būtu jāzina un jālieto savai veselībai.

«Ko mēs varam darīt paši savā un citu labā? Neirozinātnieku pētījumi pierāda, ka ar savu domu spēku un apziņu varam mainīt savu DNS. Visu, ko jūtam vai domājam, par ko esam pārliecināti vai no kā baidāmies, vienas sekundes miljonajā daļā uztver arī DNS. Vēl vairāk - mūsu DNS galvenokārt ir paredzēta informācijas saņemšanai un pārraidīšanai, ne tikai olbaltumvielu sintēzei, jo spēj saistīties pilnīgi ar visu, kas pastāv pasaulē. Alberts Einšteins un Nātans Rozens 1935. gadā šos īpašos enerģijas pārraides kanālus nosauca par koridoriem (warmhole). Mūsdienās kvantu zinātnieki, piemēram, Stratfordas uziversitātē, apraksta daudzdimensionālu esamību un reciproko telpu, kas ļauj mums informāciju saņemt un pārraidīt neierobežoti. Kvantu viļņi un arī domas izplatās gan telpā, gan laikā. Mēs visi esam saistīti. Droši vien katrs savā dzīvē ir piedzīvojis kaut vai vienkāršu situāciju, kad, padomājot par kādu cilvēku vai situāciju, tā materializējas. Mūsu domas un mūsu pārliecība rezonē jeb atbalsojas ar mūsu DNS un visām orgānu sistēmām. Mūsu pašreizējais apziņas stāvoklis nosaka visus iespējamos notikumus tuvākajā nākotnē, arī veselībā. Ja cilvēks jūt drošību, mīlestību, atzinību un pateicību, DNS pavedieni pagarinās un atslābst. Šādi savu imunitāti varam pastiprināt pat par 300 000 reižu. Turpretī, ja cilvēks jūt bailes, frustrāciju, dusmas un stresu, DNS sašaurinās un pat slēdz savus kodus. DNS uz negatīvām emocijām reaģē saraujoties, tādējādi top skaidrs, kādēļ negatīvās emocijas mūs bloķē un atslēdz no dzīvības plūsmas. Kāds ir secinājums? Mūsu emocijas un domas spēj mainīt DNS formu, tātad ietekmē arī mūsu imūnsistēmu. Mūsu veselība ir tiešā veidā saistīta ar mūsu apziņu, vēlmi un pārliecību būt veseliem. Mēs esam un varam būt veseli, ja nesam savā sirdī gaismu un mīlestību,» uzskata Dita Baumane-Auza.

Viņai daloties ar šo viedokli savā Facebook profilā, izraisījās vērtaina diskusija. «Cik apbrīnojami dažādi ir cilvēku viedokļi, sākot no milzīga prieka un atsaucības, beidzot ar šaubām un daudziem jautājumiem par to, jo tik dažāds ir katra cilvēka prāta stāvoklis. Manuprāt, šī nav ārkārtas situācija, kas līdzinātos karadarbībai, kad būtu veikalos jāizpērk pārtikas krājumi. Mums katram vispirms ir svarīgi ievērot drošību un higiēnu, kas ir vissvarīgākie profilakses pasākumi. Drošība tiek risināta valsts līmenī, bet mūsu pašu ziņā ir to ievērot arī individuāli. Tāpat kā rūpīgi vēdināt telpas un mazgāt rokas, svarīgi ir parūpēties par sava ķermeņa un gara veselību. Fiziskais ķermenis ir cieši saistīts ar garīgo un emocionālo plānu. Cilvēks, kurš ir emocionāli nomākts vai trauksmains, arī fiziski nevar justies labi, tādēļ pašpalīdzība un savstarpēja tolerance, iejūtība un miers jau pašos pamatos ir fundamentāli svarīgi jautājumi ikvienam,» norāda rekonektīvās prakses ārste.

Viņa aicina aizdomāties: «Jūs taču piekritīsiet, ka, piemēram, ārkārtas gadījumā, ja tiek atcelts lidmašīnas reiss, no jūsu stresa līmeņa un trauksmes nebūs atkarīgs nākamais reiss. Toties no jūsu iekšējā miera stāvokļa būs atkarīgs, kā šo periodu pārdzīvosiet vai pieņemsiet. Pārmērīga vēlme visu savā dzīvē kontrolēt rada šo haosu uztverē, jo neapzināti saprotam, ka ir procesi, kurus nav iespējams kontrolēt. Toties, ir iespēja kontrolēt un vadīt prāta dabu, lai tā netraucētu mums mierīgi dzīvot,» uzsver Dita Baumane-Auza. Viņa iesaka izlasīt Zvaigzne ABC izdoto Dr. Erika Perla grāmatu Rekonekcija, kas stāsta par to, kā pārsteidzoši vieglā un dabiskā veidā dziedināt sevi un citus, savienojoties ar savu dzīvi - mīlot, cienot, atbalstot, ieklausoties, pieņemot, dodot prieku citiem.

«Veseluma pamatā ir pieci pamatsoļi - uzmanība, savienojums, pašregulācija, kārtība un vieglums. Uzmanība rada savienojumu gan ķermenī, gan ar apkārtējo vidi. Ja esam negatīvi noskaņoti vai trauksmaini, savienojums tiek traucēts, tātad arī pašregulācija. Līdz ar to neuzmanība pret savu prāta stāvokli veicina atvienošanos no pašregulācijas, kā rezultātā rodas slimība,» skaidro Dita Baumane-Auza. «Kad esat palikuši mājās ar bērniem, varbūt uz lietām var paskatīties arī citādi? Kā tas ir - pieņemt dzīves situācijas, kuras es nevaru ietekmēt? Ka šis ir laiks, kuru mēs varam veltīt savstarpējām attiecībām, un ka uzmanību nevar nopirkt veikalā, bet to varam dāvināt viens otram. Tāpat kā mīlestību un prieku.» .