Aptauja: Katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs uzskata, ka cilvēks ar diabētu nevar strādāt

© Publicitātes foto

Gandrīz katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs uzskata, ka cilvēks ar diabētu nevar strādāt algotu darbu, liecina aptieku tīkla "Euroaptieka" veiktā aptauja, kurā piedalījušies 509 respondenti.

Cukura diabēts ir viena no pasaulē izplatītākajām hroniskajām slimībām, kuras pamatpazīme ir paaugstināts glikozes daudzums asinīs.

Kā norāda "Euroaptieka" pārstāve Evija Bērziņa, balstoties uz Slimību profilakses un kontroles centra datiem par 2017.gadu, Latvijā ar šo slimību sirgst 91 571 cilvēki, turklāt to skaits katru gadu pieaugot.

Bērziņa norāda, ka sabiedrībā zināšanas par cukura diabētu ir nepietiekamas un pat maldinošas, jo, piemēram, 12% jeb gandrīz katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs uzskata, ka diabēta pacienti nevar strādāt algotu darbu.

4% aptaujāto atzinuši, ka saskarsmē ar kolēģi, kuram ir diabēts, pat izvairītos lietot kopīgus traukus un biroja priekšmetus, savukārt 6% aptaujāto norādīja, ka ierobežotu vai pārtrauktu komunikāciju, atturētos kopīgi ieturēt pusdienas vai arī izvairītos no iespējas satikt kolēģi ar šādu slimību.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, aptuveni 28% iedzīvotāju uzskata, ka diabēts ir neveselīga dzīvesveida sekas, kam cēlonis ir nepareiza ēšana un mazkustīgs dzīvesveids vai pārāk liels cukura un cukuru saturošu produktu patēriņš.

20% aptaujāto diabētu saredz kā iedzimtas veselības problēmas, bet 22% respondentu ir pārliecināti, ka diabētu ieguvis cilvēks nemitīgi grib ēst saldumus. Šāds viedoklis jo īpaši raksturīgs esot iedzīvotājiem vecumā līdz 30 gadiem. Ar svara pieaugumu diabēta saslimšanu saista 40% iedzīvotāju, savukārt 16% ir pārliecināti, ka diabēts var būt saistīts arī ar svara samazināšanos.

Tāpat 19% aptaujāto, jeb katrs piektais iedzīvotājs ir pārliecināts, ka diabētu ieguvis cilvēks nevar dzīvot normālu dzimumdzīvi.

Lai kliedētu mītus un aicinātu veikt regulāru diagnostiku, "Euroaptieka" sadarbībā ar medicīnas centru "Vesels cilvēks" martā apmeklēs lielāko Latvijas uzņēmumu kolektīvus, izglītojošā lekcijā stāstot par preventīvu diabēta novēršanu un veicot diagnostiku darbiniekiem.

Vienlaikus, lai izglītotu sabiedrību un aicinātu veikt regulāru diagnostiku, "Euroaptieka" ar sociālas kampaņas starpniecību marta mēnesī plāno pievērst pastiprinātu uzmanību informēšanai par saslimšanu ar I un II tipa diabētu.

Līdz 31.martam pēc iepriekšējas pieteikšanās telefoniski vai uz vietas septiņās "Euroaptieka" aptiekās Rīgā, Liepājā, Valmierā, Daugavpilī un medicīnas centrā "Vesels cilvēks", būs iespēja bez maksas noteikt cukura un holesterīna līmeni asinīs, kā arī saņemt farmaceitu padomus dzīves kvalitātes uzlabošanai un izdevīgāko diabēta preparātu iegādei.

Tāpat sociālās kampaņas laikā "Veselības centra 4" filiālē "Anti-Aging Institute", uzrādot Medus karti, būs iespējams saņemt 15% atlaidi uztura speciālista konsultācijai un bioimpedencei - ķermeņa masas uzbūves proporciju analīzei.

"Euroaptiekas" aptieku tīkla kvalitātes vadītāja un farmaceite Zane Melberga norāda, ka zināšanu trūkums neizbēgami noved pie neregulāras diagnostikas, taču, piemēram, II tipa cukura diabēts attīstās lēnām un var noritēt bez pamanāmiem simptomiem.

"Pat ja nav sūdzību par pašsajūtu, cukura līmeni asinīs jāpārbauda vismaz reizi gadā, mērījumu rezultātus apspriežot ar ģimenes ārstu vai farmaceitu. Daudzus II tipa diabēta gadījumus var novērst, piekopjot veselīgu dzīvesveidu, turklāt riska samazināšana sākas mājās - ģimenē," pauž eksperte.

Veselība

Katrs trešais 13 gadus vecs zēns cieš no liekā svara, un arī meiteņu vidū aptaukošanās problēma ir aktuāla - paaugstināts ķermeņa masas indekss ir katrai piektajai pusaudžu vecuma meitenei, liecina Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) dati.

Svarīgākais