Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

Veselība. Ko iesākt, kad sadumpojas vēders?

© Dāvis Valbaks/ F64 Photo Agency

Ir tik daudz situāciju, ko var izbojāt nelaikā sadumpojies vēders – diskomforts un bieža vajadzība skraidīt uz tualeti traucē strādāt, mācīties, sportot un kur nu vēl apmeklēt svinības vai kultūras pasākumus.

Un, ja medijos pirms kāda laika piedevām stāstīts par masveida inficēšanos kādā no ēdināšanas uzņēmumiem, tad klāt nāk arī bažas: ja nu tas ir bīstami?

Vīrusu infekcija vai nekvalitatīva pārtika

Pirmās domas, kas nāk prātā, kad cilvēkam atgadās skrienamā kaite, parasti grozās ap nesen apēstajiem pārtikas produktiem: ja nu es nepaskatījos uz derīguma termiņu vai arī apēdu kaut ko nepareizi apstrādātu? Uz nekvalitatīvu pārtiku atkarībā no cilvēka fizioloģiskajām īpatnībām reaģē dažādi gremošanas trakta nodalījumi. Ja cieš kuņģis vai divpadsmitpirkstu zarna, raksturīga slikta dūša un vemšana, taču lielākoties reaģē tieši tievā un resnā zarna, un tad tipiska ir caureja.

Nevajadzētu arī jaukt divas dažādas lietas: caureju un šķidru vēdera izeju. Ja vēders iziet vienu līdz divas reizes dienā, to nevar uzskatīt par caureju, bet, ja vēders iziet trīs, piecas vai desmit reižu dienā, tad tā patiešām ir caureja.

Mūsu klimatiskajos apstākļos visbiežākais caurejas cēlonis ir vīrusu infekcija. Daļa vīrusu ikdienā dzīvo gremošanas traktā un aktivizējas brīžos, kad organisms kaut kādu iemeslu dēļ ir izsists no līdzsvara un krītas imunitāte, piemēram, pēc saaukstēšanās vai pārsauļošanās. Caureja var būt saistīta arī ar tām vīrusu infekcijām, ko cilvēki cits citam nodod tālāk gaisa pilienu ceļā vai ar netīrām rokām.

Kas notiek organismā

No vienas puses, caureja ir normāla organisma reakcija, jo tas cenšas atbrīvoties no agresīvā aģenta, bet no otras puses - tiek zaudēts šķidrums un elektrolīti. Tas ir sevišķi bīstami maziem bērniem, jo var izraisīt pat tādas smagas blakusparādības kā krampji vai neskaidra apziņa. Ja vecākiem neizdodas pierunāt bērnu dzert pietiekami daudz šķidruma, viņam ieteicams izdarīt silta sāļu šķīduma klizmu, jo caur taisnās zarnas gļotādu šķīdums tiek labi uzsūkts. Nereti nākas vest mazo uz slimnīcu, lai veiktu rehidratāciju un tā atjaunotu organismā šķidruma un elektrolītu bilanci. Aptiekās nopērkami pulveri šķīduma pagatavošanai, kas jādzer, lai ūdens un elektrolītu zudumu aizvietotu.

Oglīte nav galvenā

Pie mums valda sena tradīcija - caurejas gadījumā kā pirmo un galveno medikamentu lietot aktivēto ogli, kas daudziem mājās ir krājumā no neatminamiem laikiem. Ir arī zāles, kas nomāc zarnu muskulatūras kustības. Tās neārstē problēmu, vienīgi uz laiku atbrīvo no simptomiem, tāpēc lietojamas neilgu laiku, ievērojot instrukciju. Pareizāk būtu sākt uzreiz lietot preparātus - probiotiķus, kas atjauno resnās zarnas mikrofloras dabisko līdzsvaru, kurš tiek izjaukts faktiski jau ar pirmo šķidro vēdera izeju, jo sevišķi, ja tā masīva. Tas pats par sevi ir cēlonis procesa tālākai aktivizācijai un uzturēšanai. Normāla zarnu mikroflora ir svarīgs organisma veselības rādītājs. Mikroorganismu populācija nepārtraukti atjaunojas un, ja viss ir kārtībā, tad pats par sevi regulējas līdzsvars starp labajiem un patogēnajiem mikroorganismiem, kuriem nav ļauts savairoties un nodarīt kaitējumu saimnieka organismam. Šie preparāti arī reducē patogēno mikroorganismu radītās kaitīgās vielas. Probiotiķi var būt gan pārtikas produkti, gan uztura bagātinātāji un medikamenti. Lai palīdzētu uzturēt zarnu mikrofloras līdzsvaru ikdienā, pietiek ar funkcionālajiem pārtikas produktiem, bet caurejas gadījumā iesaka medikamentu, kas satur dzīvas liofilizētas šūnas. Liofilizācija ir process, kura rezultātā ūdens tiek izdalīts no produkta tā, lai tas būtu stabils un uzglabājams istabas temperatūrā, šādā formā medikamentu var nēsāt līdzi visādam gadījumam vai iekļaut ceļojuma aptieciņā, jo tas nav jāglabā ledusskapī.

«Lāča slimība»

Tā mēdz dēvēt stresa caureju. Dažiem tā vienmēr uznāk stresa situācijās, piemēram, gatavojoties eksāmeniem. Aktivizējas peristaltika, zarnu kustības kļūst intensīvākas. Kopumā tas nav bīstami, bet, ja šādas situācijas ir biežas, jādomā par to, lai laikus atjaunotu šķidruma un elektrolītu resursus. Arī šajos gadījumos palīdz tie paši probiotiķu preparāti, reizēm ir jālieto nomierinoši līdzekļi.

Kairinātu zarnu sindroms

Tas ir palielināts zarnu jutīgums, kura biežākas izpausmes ir vēdera uzpūšanās, sāpes, kā arī vēdera izejas traucējumi - caureja vai aizcietējumi, dažreiz vieni pārmaiņus mijas ar otriem un cilvēka pašsajūta ir ārkārtīgi slikta, kaut gan ārsts, viņu izmeklējot, nekādas nopietnas problēmas neatrod. Arī šajā gadījumā cilvēka ciešanas var atvieglot probiotiķi.

Uztura kļūdas

Šķidru vēdera izeju, bet reizēm arī caureju var izraisīt pārāk trekni ēdieni, piemēram, kad pilsētnieks, kurš diendienā lieto attaukotus piena produktus, reiz saēdas lauku labumus. Te palīdz gremošanas fermentu preparāti. Otrs izplatītākais cēlonis ir ogļhidrātu pārbagātība. Tas raksturīgi, ja apēsts pārāk daudz augļu, daži no tiem, piemēram, plūmes, jau paši par sevi stimulē peristaltiku. Gan augļi, gan svaigi dārzeņi jāiekļauj ēdienkartē pakāpeniski. Tāpat arī, nonākot svešās zemēs, nepazīstami ēdieni jānomēģina piesardzīgi.

Ja kāds konkrēts produkts vienmēr izraisa nepatīkamas gremošanas trakta parādības, jākonsultējas ar ārstu, jo varbūt tā ir fermentatīva nepietiekamība, piemēram, organisms pietiekamā daudzumā neražo fermentu, kas šķeļ piena cukuru. Tādas problēmas prasa individuālu risinājumu.

Ja bērnam caurejas periodi mijas ar aizcietējumu periodiem, arī jāmeklē ārsta konsultācija, jo iespējams zarnu defekts, kas jānovērš ar operācijas palīdzību.

***

Der zināt:

• Ja sākas ļoti stipra caureja, jāsazinās ar savu ārstu vai jāizsauc ātrā palīdzība, jo tas var būt dizentērijas, salmonelozes un citu nopietnu infekcijas slimību simptoms.

• Nekavējoties jākonsultējas ar ārstu, ja pēc divu dienu ārstēšanās ar probiotiķu medikamentu stāvoklis neuzlabojas; ja ir drudzis un vemšana; ja izkārnījumos ir asinis vai gļotas; ja rodas spēcīgas slāpes un mēles sausums, kas liecina par organisma atūdeņošanos.

• Lai izvairītos no tā sauktajām netīro roku slimībām, jāievēro elementārās higiēnas prasības - jāmazgā rokas, augļi, dārzeņi, ēdienu gatavošanas inventārs u. c.

• Caurejas laikā var atturēties no ēšanas, bet noteikti jādzer šķidrums, ieteicams ir minerālūdens ar pietiekami augstu sāļu saturu.

• Ja ir caureja, jāatturas no fiziskām aktivitātēm. Liekot aktīvāk strādāt visām organisma sistēmām, tās intensificē arī peristaltiku, kas šajā gadījumā ir nevēlami.

• Antibiotiķu un atsevišķu pretiekaisuma līdzekļu lietošana var sagraut zarnu mikrofloras līdzsvaru. Zāles ir nepieciešamas, lai izārstētu kādu slimību, taču līdz ar slimības izraisītājām baktērijām antibiotiķi iznīcina arī labās baktērijas. Ar probiotiķiem ārstē arī antibiotiku terapijas izraisītu caureju.

• Zarnu mikrofloras līdzsvaru grauj arī stress, atsevišķu zāļu lietošana, parazītu invāzija, akūtas zarnu infekcijas, hroniskas kuņģa, zarnu un aknu slimības, nepilnvērtīgs uzturs, badošanās u. c.

• Par to, ka gremošanas traktā savairojušās patogēnās baktērijas, liecina nepatīkamas sajūtas vēderā, caureja, aizcietējumi, vēdera uzpūšanās, palielināts gāzu daudzums kuņģī un zarnās, slikta dūša, vemšana, atraugas, vēdersāpes. To sauc par disbakteriozi. Šādos gadījumos noteikti vajadzētu vērsties pēc palīdzības pie ārsta.

• Zarnu mikrofloras līdzsvaru var izjaukt krasas pārmaiņas uzturā un dzeramā ūdens kvalitātē. Parasti tās saistītas ar ceļojumiem. Lai ceļojumu nesabojātu gremošanas problēmas, ir vērts lietot probiotiķus.