Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Svarīgi! Kas jāzina par jauno koronavīrusu "Covid-19"?

© CHINE NOUVELLE/SIPA/SCANPIX/LETA

Laikā, kad pasaulē teju ik katru stundu tiek ziņots par jauniem saslimšanas gadījumiem ar jauno koronavīrusu "Covid-19", svarīgākās jautājumus un atbildes par jauno vīrusu publicējusi ģimenes ārstu privātprakse Ādažos.

Vispirms jāatzīmē, ka jau iepriekš Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) informēja, ka koronavīrusi ir lielas vīrusu dzimtes pārstāvji, kas var izraisīt dažāda smaguma pakāpes slimības, sākot no vieglas saaukstēšanās līdz smagam akūtam respiratoriskajam sindromam (SARS). Parasti simptomi ir viegli vai vidēji smagi un skar augšējos elpošanas ceļus. Koronavīrusi ir ribonukleīnskābes (RNS) vīrusi, kas spēj inficēt cilvēku un vairākas dzīvnieku sugas. Cilvēkam koronavīrusi var izraisīt virkni slimību, no saaukstēšanās līdz smagam akūtam respiratoram sindromam (SARS). Cilvēkam bīstami ir 5 koronavīrusu tipi: alfa (229E un NL63), beta (OC43), HKUI1 un SARS-CoV - pēdējais ir vairāk dzīvnieku vīruss, un vienīgi retos gadījumos skar cilvēkus.

"COVID-19" ir nosaukums saslimšanai, ko izraisa šobrīd aktuālais koronavīruss.

Vīruss izplatās no cilvēka uz cilvēku gaisa pilienu ceļā runājot, šķaudot vai klepojot.

Apkārtējā vidē vīrusa dzīvotspēja ir dažas dienas, norāda ārstu praksē.

81% saslimšanas gadījumu norit viegli, ar augšējo elpceļu infekcijas simptomiem. 14% saslimšana norit smagi, savukārt 5% kritiski smagi. Vidējais mirstības rādītājs ir 2.3 %.

Braucot uz COVID - 19 skartajām teritorijām, stingri ievērot šādus piesardzības pasākumus:

- Bieži mazgājiet rokas, īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi;

- Ievērojiet distanci vismaz 2 metri no cilvēkiem ar akūtas elpceļu infekcijas simptomiem;

- Klepojot un šķaudot, izmantojiet vienreiz lietojamās salvetes un pēc tam nomazgājiet rokas;

- Sekojiet vietējo varas iestāžu norādījumiem.

REKOMENDĀCIJAS

personai, kura pēdējo 14 dienu laikā apmeklēja COVID-19 infekcijas skarto teritoriju

  • 14 dienas pēc ceļojuma uz slimības skarto teritoriju* novēro savu veselību, ieteicams vismaz divas reizes dienā mērīt ķermeņa temperatūru.
  • Ja minētajā laika periodā parādījušies augšējo elpceļu infekcijas slimības simptomi (paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana u. c.):
    • ierobežot kontaktus ar ģimenes locekļiem un citām personām,
    • nekavējoties zvanīt 113 (Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests),
    • informēt ārstniecības personu par simptomiem un ceļojumu uz slimības skarto teritoriju*

Speciālisti rekomendē arī izglītības iestādēm vērsties SPKC, ja rodas jautājumi par rīcību gadījumos, ja COVID - 19 skartajās teritorijās ir bijuši bērni.

Ja nepieciešamas individuālas konsultācijas par jaunā koronavīrusa izraisītu uzliesmojumu Ķīnā, tad darba dienās, laikā no 08:30 līdz 17:00 aicinām izmantot zemāk redzamos tālruņa numurus, lai kontaktētos ar SPKC pārstāvjiem:

  • 67501590
  • 67387661