Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Gatavojoties iespējamiem "Covid-19" gadījumiem, reģionālās slimnīcas iepirkušas aizsarglīdzekļus

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Reģionālās slimnīcas Kurzemē un Vidzemē ir sagatavojušās rīcībai jaunā koronavīrusa infekcijas aizdomu gadījumā, tostarp, ir iegādāti nepieciešamie aizsardzības līdzekļi, instruēti darbinieki un veikti citi pasākumi, apstiprināja Vidzemes un Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas pārstāves.

Vidzemes slimnīcas ārstnieciskā direktore Inga Ozoliņa stāsta, ka slimnīcā rīkojas atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sagatavotajām rekomendācijām. "Esam iegādājušies atbilstošos individuālās aizsardzības līdzekļus - respiratorus un ķirurģiskās maskas, acu aizsargus, vienreiz izlietojamos cimdus ar pagarinātu manšeti, virsvalkus ar garām piedurknēm - gan personālam, gan pacientiem," sacīja Ozoliņa.

Vidzemes slimnīcā nepieciešamības gadījumā ir iespējams paņemt analīzes pacienta laboratoriskai izmeklēšanai un operatīvi tās nogādāt laboratorijā Rīgā diagnozes noskaidrošanai. Slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas nodaļā ir pieejams izolators, kurā varētu tikt izolēts pacients ar aizdomām par "Covid-19" infekciju līdz tālākām darbībām. Savukārt ar jauno koronavīrusu inficēto pacientu ārstēšana pašlaik slimnīcā netiek plānota, skaidroja Ozoliņa.

Viņa uzsvēra, ka atbilstīgi SPKC rekomendācijām ar personālu atkārtoti ir pārrunāti ieteikumi sākotnējai rīcībai jaunā koronavīrusa infekcijas aizdomu gadījumā, kā arī aktualizēti jautājumi par telpu dezinfekciju.

SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Viola Grinvalde norādīja, ka Latvijas veselības aprūpes un infekciju kontroles iestādes regulāri sniedz informāciju medijos par vīrusa izplatību Eiropā un informē par piesardzības pasākumiem, ja nākas saskarties ar saslimšanu.

"Vīrusa izplatība, protams, nav paredzama un, visticamāk, tā sasniegs arī Latviju, tādēļ arī Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī un filiālē Talsos ir veikti nepieciešamie pasākumi, tajā skaitā veikta ventilācijas sistēmu pārbaude, veikta darbinieku papildu apmācība, iegādāti aizsargtērpi, aizsargbrilles un respiratori darbiniekiem, gadījumā, ja būs nepieciešamība uzņemt, izolēt un ārstēt slimniekus ar koronavīrusu," sacīja Grinvalde.

Viņa uzsvēra, ka slimnīca uztur regulāru informācija apmaiņu ar Veselības ministriju un pilda visus SPKC ieteikumus attiecībā uz epidemioloģisko uzraudzību un sabiedrības veselības aizsardzības pasākumiem.

Kā ziņots, ja Latvijā tiktu konstatēts jaunais koronavīruss "Covid-19", pilnīgi droši "pirmajā vilnī" vienlaikus specifisko aprūpi varētu nodrošināt 100 cilvēkiem, bet ir arī rīcības plāns gadījumam, ja saslimušo skaits būtu lielāks, otrdien pēc Krīzes vadības padomes sēdes paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņa uzsvēra, ka Latvijā neviens jaunā vīrusa gadījums nav konstatēts. Vienlaikus skaidroja, ka ir apzināts gan gultas vietu skaits, gan karantīnas vietu skaits gadījumā, ja cilvēki būtu jāārstē un jāizolē gan Rīgā, gan reģionos.

Tikmēr Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis Latvijas Radio pauda, ka Latvija ir gatava mēģināt ierobežot jaunā vīrusa izplatību, tomēr esot jāsaprot, ka neviena valsts visām situācijām nav gatava, ko apliecina vīrusa straujā izplatība Itālijā.

Mediķis vērtēja, ka šī infekcija izpletīsies arvien tālāk, attiecīgi diezgan droši varot teikt, ka tā nonāks arī Latvijā, jautājums tikai - kad. Pašlaik iedzīvotāju, mediķu un valsts amatpersonu uzdevums būtu attālināt vīrusa nonākšanu mūsu valstī.

Jaunais koronavīruss pirmo reizi konstatēts 2019.gada 31.decembrī Ķīnā. Kopš tā laika tas reģistrēts vēl vairākos desmitos valstu. Vīrusa avots pagaidām nav zināms. Tam nav vakcīnas un īpašas ārstēšanas, bet cilvēks no tā var pilnībā atveseļoties, skaidro SPKC.

Vīrusa pazīmēs ir, piemēram, drudzis, klepus, apgrūtināta elpošana. Pacientiem var būt viegla, vidēji smaga vai smaga slimība.

Vīrusa profilakses pasākumi ir līdzīgi kā citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām. Speciālisti iesaka bieži mazgāt rokas, īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi, klepojot un šķaudot, izmantot vienreiz lietojamās salvetes un pēc tam nomazgāt rokas.