Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Ko darīt, ja nākas strādāt nepatīkamā darbā

© Pixabay

Ja nevari darīt to, kas tev patīk, tad lai tev iepatīkas tas, ko tu dari – tā filozofiski noskaņoti mierinātāji mēdz teikt cilvēkam, kurš nav apmierināts ar savu darbu. Dažkārt seko arī skarbāka piebilde: priecājies, ka tev vispār ir darbs. Atkal jau atskan runas par ekonomikas sabremzēšanos, un ko var zināt, ja nu nāksies zaudēt to pašu nepatīkamo. Šī doma diez ko nemierina, toties mobilizē gan, un cilvēks cenšas noturēties.

Galu galā, darbinieks sev saka, nav taču notikusi nekāda ārkārtēja traģēdija, par ko tagad stresot; saņemies, strādā un dzīvo tālāk. Taču liktenīgs var izrādīties ne tikai kāds patiesi dramatisks notikums, bet arī visu parasto ikdienas stresiņu summēšanās. Tas var novest pie izdegšanas sindroma, kas jau kļūst bīstami ne tikai profesionālajai karjerai, bet arī cilvēka veselībai. Pēdējā laikā arvien labāk apzināmies šā faktora nozīmi, jo par to skaļāk sākuši runāt mediķi, pedagogi, sociālās aprūpes darbinieki un citu profesiju pārstāvji.

Ko darīt, ja situācija pagaidām neļauj atstāt savu garlaicīgo, nemīlamo, varbūt pat nīstamo darbu?

  • Kaliet jaukus plānus darbdienu vakariem un nedēļas nogalēm. Reizēm ir daudz vieglāk sagaidīt darbdienas beigas, ja zināt, ka noslēgumā jūs gaida balva, ka pēc darba jūs darīsiet kaut ko tādu, ko no sirds vēlaties - jums taču noteikti ir savs vaļasprieks vai kāds cilvēks, ar kuru jūs labprāt gribat satikties.
  • Mērķtiecīgi un neatlaidīgi meklējiet citu darbu. Nedariet to izmisīgi, bet sistemātiski un regulāri izskatiet darba piedāvājumus. Daži eksperti iesaka regulāri, piemēram, reizi nedēļā, izsūtīt savu CV vismaz vienam adresātam - tas taču neuzliek nekādus pienākumus, turklāt jums būs sajūta, ka virzāties uz priekšu, uz savu mērķi. Labāku darbu izdosies atrast drīzāk, ja paši šajā virzienā strādāsiet, nevis vaimanāsiet vai gaidīsiet, lai zelta piedāvājums nokrīt no debesīm.
  • Ik rītu atvēliet sev mirkli miera pirms darba. Ja cilvēkam jau tāpat nepatīk savs darbs, tad iesteigšanās darbavietā pa kaklu pa galvu, spriedze un saraustīts darba ritms stāvokli padara vēl neciešamāku. Tāpēc vajadzētu kādu brīdi mierīgi pasēdēt vienatnē un klusumā.
  • Izgudrojiet sev kādu patīkamu rīta rituālu. Celieties pietiekami agri, sarūpējiet savu mīļāko sulu, tēju vai kafiju, apēdiet brokastīs kaut ko gardu un veselīgu, palasiet vai paklausieties mūziku, lai diena sāktos patīkami. Reizēm šādi sīkumiņi dara brīnumus.
  • Arī darbavietā radiet sev pēc iespējas patīkamākus apstākļus. Mūzika austiņās, amizants kalendārs uz galda, jauks attēls monitorā, došanās pusdienot ārpus biroja - varbūt varat atļauties šīs mazās pārmaiņas vienmuļajā ikdienā?
  • Apgūstiet jaunas iemaņas. Pat ja tās attiecas uz pašreizējo nemīlamo darbu, izmantojiet iespēju uzlabot savu kvalifikāciju. Par sliktu zināšanas nenāks nekādā gadījumā. Apmeklējiet kursus, studējiet informāciju, kas atrodama internetā vai grāmatās.
  • Atrodiet iespēju, kā tīri fiziski izlādēt dienā uzkrājušos spriedzi. Daudziem cilvēkiem palīdz skriešana, peldēšana vai gara pastaiga. Iekļaujiet šīs nodarbes savā dienas režīmā pastāvīgi, ieplānojot tām konkrētu laiku, nevis «ja sanāks».
  • Pacentieties sevi kaut kā iepriecināt. Neviens nevar liegt cilvēkam nopirkt pašam sev skaistas puķes, kaut ko garšīgu, interesantu grāmatu, pudeli laba vīna vai biļeti uz koncertu. Gaidiet un ar pozitīvām emocijām plānojiet atvaļinājumu. Nopērciet jaunu, stilīgu ietērpu, ko vilksiet mugurā, ja jūs aicinās uz darba pārrunām. Atrodiet kaut ko tādu, kas liek jums labi justies pašiem par sevi, neatkarīgi no tā, kas notiek visapkārt.
  • Neatstājiet savu darbu pašplūsmā. Lai kā jums tas nepatīk, ir svarīgi turpināt pildīt savus pienākumus un darīt to labi, lai jūsu veikums būtu pārliecinošs un jums būtu ar ko pamatoti lepoties nākamajās darba intervijās.
  • Nesabojājiet attiecības. Pasaule, kā zināms, ir maza, un, nonākot jaunā darbavietā, jūs varat sastapt tur savus kādreizējos kolēģus vai priekšniekus. Lai cik nelaimīgi jūs jūtaties pašlaik, centieties saglabāt labas personiskās attiecības ar cilvēkiem, kuri strādā kopā ar jums. Var gadīties, ka nākotnē jums noderēs viņu atbalsts un labas atsauksmes.
  • Saprotiet, ka šī situācija reiz beigsies. Var jau gadīties, ka pašlaik jūs jūtaties uz mūžu nolemti nīstamajam darbam, taču nenokariet degunu un apzinieties, ka noteicēji pār savu likteni esat jūs paši. Kad būsiet nobrieduši jaunajam darbam iekšēji, jums izdosies to atrast, drošina psihologi. Un var taču gadīties, ka arī pašreizējā darbā ienāks jaunas vēsmas, jauni kolēģi, jauni risinājumi, kas mainīs situāciju uz labo pusi.