Saudzē aknas – ēd krustziežus

 
©Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Krustziežu dzimtas dārzeņi – kāposti, ziedkāposti, brokoļi, rožu kāposti, lapu kāposti un citi – jālieto uzturā, lai mazinātu aknu aptaukošanās risku, informē Eating Well.

Aknas ir vitāli svarīgs orgāns, tās tiek dēvētas par organisma laboratoriju, kur notiek svarīgi bioķīmiski procesi. Aknas filtrē visu, ko mēs apēdam, uzglabā enerģijas rezerves, kas nepieciešamas muskuļiem, regulē cukura daudzumu asinīs, kontrolē holesterīna un atsevišķu hormonu un fermentu daudzumu, piedalās vielmaiņā, pārstrādā asinīs iekļuvušās ķīmiskās vielas, sadalot tās savienojumos, kurus organisms var uzņemt, un caur nierēm izvada liekās vielas; aknu fermenti piedalās tauku pārstrādē. Aknas ražo žulti, neitralizē un ar žulti izvada dažādus vielmaiņas galaproduktus, toksīnus un medikamentus; regulē cirkulējošo asiņu daudzumu, palīdz nodrošināt asins recēšanu. Aknās tiek ražotas olbaltumvielas, vitamīni, daudz un dažādas bioloģiski aktīvas vielas. Viena no mūsdienu problēmām ir nealkoholiskā taukaino aknu slimība, kad aknās veidojas tauku nogulsnes, kas tālāk var kļūt par iemeslu aknu iekaisumam un aknu šūnu bojāejai, to vietā veidojoties rētaudiem un pēc tam - saistaudiem. No taukainām aknām var attīstīties nopietnas aknu slimības, kas var beigties ar aknu mazspēju. Teksasas A&M universitātes pētnieki pievērsušies krustziežu dzimtas dārzeņos esošajai vielai - indolam, kam piemīt pretiekaisuma darbība, un secinājuši, ka, ēdot šos dārzeņus, var mazināt taukaino aknu slimības risku un, iespējams, pat uzlabot stāvokli tiem, kuriem aknas jau aptaukojušās. Līdz ar to ir vērts palielināt minēto dārzeņu patēriņu no uztura vadlīnijās ieteiktajiem 360 gramiem nedēļā līdz pat 600 gramiem nedēļā, uzskata pētnieki. Arī agrāk bija zināms, ka šie dārzeņi dod labumu ēdāju veselībai, galvenokārt pateicoties tur esošajām šķiedrvielām.