Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju pēc 40 gadiem ir redzes problēmas

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Sasniedzot pusmūža vecumu, kad parādās pirmās redzes pasliktināšanās pazīmes, cilvēki Latvijā nepievērš tam pienācīgu uzmanību un brilles sāk lietot novēloti, pie tam, joprojām pastāv virkne mītu par briļļu nēsāšanu. Pasaulē lielākā briļļu lēcu ražotāja "Essilor" un Baltijas lielākā acu aprūpes uzņēmuma OC VISION un veiktais pētījums Latvijā atklāj, ka 44% aptaujāto pēc 40 gadu vecuma novēro redzes problēmas. Vecumā no 45 līdz 49 gadiem, šis procents dubultojas, sasniedzot 57%. Lai informētu sabiedrību par presbiopiju jeb vecuma tālredzību, uzsākta kampaņa "Laiks redzēt 40+".

Pulcējoties redzes nozares ekspertiem, šodien preses konferencē tika aktualizēta tēma par redzes pārmaiņām, pārsniedzot 40 gadu vecumu. Pasākuma laikā savā pieredzē par progresīvo briļļu lietošanu dalījās Pauls Timrots, kā arī citi sabiedrībā zināmi cilvēki. Savukārt, ar pētījuma rezultātiem iepazīstināja OC VISION optometriste Jeļena Stūriška.

Svarīgi atzīmēt, ka Latvijā 65% iedzīvotāju ir vecuma grupā virs 40 gadiem, kas nozīmē, ka problēma aktuāla lielākajai daļai iedzīvotāju. Cilvēkiem pēc 40 gadu vecuma nereti grūtības rada lasīšana tuvumā - 71% no respondentiem virza tekstu tālāk no acīm, lai spētu to izlasīt. Tikai 10% respondentu 40 gadu pirmajā pusē atzina, ka izmanto lasīšanas briļļu palīdzību, savukārt 36-46% to, kuriem jau pāri 45 gadiem, šīs brilles izmanto regulāri. Tieši tāpat arī uzticēšanās progresīvajām lēcām pieaug līdz ar vecumu un šādas brilles lielākoties iegādājas cilvēki vecumā no 50 līdz 55 gadiem, lai gan daudziem tās vajadzētu sākt nēsāt krietni agrāk. Pētījums ieskicē vēl vienu problēmu - aptuveni 95% Latvijas iedzīvotāju virs 40 gadiem nezina, kas ir presbiopija jeb vecuma tālredzība un kā šo problēmu ērti un efektīvi risināt, savukārt, 60% saprot, ka redzes pasliktināšanās līdz ar vecumu ir normāls process. 69% iedzīvotāju redzes pārbaudi veic retāk kā reizi gadā.

"Vision Express" galvenā optometriste Jeļena Stūriška stāsta: "Sasniedzot noteiktu vecumu, vēlme sākt lietot lasām-brilles ir tikai normāla un ar to saskaras daudzi. Lai nezaudētu komfortu ikdienā, tiek piedāvāts ērts risinājums redzes koriģēšanai - progresīvās brilles, kurās iestrādātas lēcas lai to nēsātājs varētu redzēt gan tuvumā, gan tālumā. Strādājot ar klientiem Latvijā, secinām, ka šīs brilles nav ļoti populāra izvēle, jo pie mums salīdzinājumā ar, piemēram, Skandināvijas valstīm, brilles joprojām daļā sabiedrības tiek uzskatītas kā "vecuma pazīme". Arī pētījums atklāja, ka tikai aptuveni 6% vecumā virs 40 lieto brilles ar progresīvajām briļļu lēcām."

Diemžēl, progresīvās brilles daudziem asociējas ar neestētisku izskatu, kas cilvēkus attur pat no domas par to iegādi. Mēs visi atceramies, ka agrāk progresīvo briļļu lēca bija dalīta uz pusēm - tālumam un tuvumam. Šis dalījums bija labi saskatāms. Taču optikas nozarē tehnoloģijas attīstās ļoti strauji un šodien nopērkamas progresīvās brilles ne ar ko neatgādina to agrāko "priekšteci". Tās izskatās tieši tāpat kā jebkuras citas optiskās brilles, tajā pašā laikā tiekot galā ar šķietami neiespējamo uzdevumu - vienlaicīgi nodrošinot skaidru redzi gan tuvumā, gan tālumā."

Progresīvajās brillēs tiek iestrādātas divu veidu lēcas - gan tuvumam, gan tālumam. Tas atvieglo briļļu nēsātāju ikdienu, jo nav nepieciešams izmantot divas dažādas brilles, bet tikai vienas. Attīstoties mūsdienu tehnoloģijām, šobrīd tiek radītas brilles, kurām vizuāli nav pamanāma lēcu pāreja. Šis ir ne vien ērts, bet arī moderns risinājums, kas ļaus justies komfortabli dažādās dzīves situācijās. Papildus informācija pieejama laiksredzet.lv.