Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Staigājot nerakājies telefonā

© pixabay

Gājēji, kuri, ejot pa ielu, viedtālrunī raksta ziņas, biežāk cieš negadījumos nekā tie, kuri tikai klausās mūziku vai risina telefona sarunas, šis loģiskais pieņēmums tagad guvis apstiprinājumu arī Kalgari universitātes zinātniskajā pētījumā, ziņo Reuters.

Darbojoties ar tālruņa ekrānu, cilvēki retāk paskatās uz abām pusēm pirms ielas šķērsošanas, tāpēc ir lielāks risks iekļūt satiksmes negadījumā, biežāk uzskriet virsū citiem cilvēkiem vai priekšmetiem, kas gadās ceļā. Pētnieki izanalizēja rezultātus no 14 eksperimentāliem pētījumiem, kas kopumā aptvēra 872 cilvēkus.

Eksperimenti bija notikuši vidē, kas atdarināja reālo situāciju ielās. Dalībniekiem vajadzēja šķērsot ielas, veicot dažādas darbības viedtālrunī. Īsziņu rakstīšana un interneta pārlūku izmantošana radīja lielāku negadījumu risku un prasīja nedaudz ilgāku vilcināšanos, pirms sākt iet pāri ielai, nekā runāšana pa tālruni vai mūzikas klausīšanās. Lai gan vide ielās un laboratorijā nav gluži vienāda, tāpat kā nav divu vienādu ielu, secinājums ir nepārprotams: tāpat kā autovadītājiem, arī gājējiem, piedaloties satiksmē, nevajadzētu pieļaut, ka viedtālrunis novērš uzmanību. Pat ja cilvēks izmanās rakāties telefonā, ejot pa ietvi vai gājēju celiņu, viņam jāveido paradums atraut acis no telefona un labāk ielikt to kabatā, pirms šķērsot brauktuvi.