Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Izgudrotas efektīvākas sejas maskas pret vīrusiem

© Donat Sorokin/TASS/Scanpix/LETA

Kanādā radītas medicīniskās sejas maskas, kas nevis vienkārši aiztur vīrusus, bet tos arī neitralizē, informē Business Insider. Jautājums par sejas maskām īpaši aktualizējies koronavīrusu infekcijas draudu dēļ.

Pieprasījums pēc tām ir liels, bet medicīnas eksperti atzīst, ka masku valkāšana nav īpaši efektīvs aizsardzības līdzeklis. Lielākā daļa cilvēku tās nemitīgi aizskar, lai sakārtotu vai lai paberzētu seju, uzliek un noņem, un visu šo darbību dēļ vīrusi no maskas virsmas nonāk uz ķermeņa.

Albertas universitātes profesors, bioinženieris Hjo Džiks Čojs piedāvā citu risinājumu - sejas maskas, kas klātas ar sāls kārtiņu. Sīkie vīrusus saturošie pilieni, kas izplatās klepojot, šķaudot, runājot vai elpojot, nosēžas uz maskas, nonāk saskarē ar sāli, šķidrums iztvaiko, un sāls šos vīrusus neitralizē. Laboratorijas izmēģinājumos profesors noskaidrojis, ka vīrusi saskarē ar sāli tiek inaktivēti piecās minūtēs un pilnīgi iznīcināti pusstundas laikā. Profesors saņēmis provizorisku patentu jaunajai tehnoloģijai, kas ļautu ražot sejas maskas ar sāls pārklājumu. Masveida ražošanu varētu uzsākt divu gadu laikā.