Superauto vismazāko glābšanai

ĪPAŠA BRIGĀDE. Šī brigāde būtiski neatšķiras no citām Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķu brigādēm. Specializētās medicīnas centra vadītāja Maija Bušmane norāda, ka brigādē strādā pieredzējuši un austi kvalificēti ārsti neonatologi, bērnu māsa ar īpašām prasmēm jaundzimušo aprūpē un pieredzējis opratīvā transportlīdzkļa vadītājs, kurš pārzina mašīnā esošā aprīkojuma specifiku. © Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Tās dežurē katru dienu un uz izsaukumiem gatavas doties jebkurā diennakts laikā. Katru gadu neonatologu brigādes palīdzība nepieciešama trim procentiem jaundzimušo, un pagājušajā gadā tie bija 562 mazuļi.

«Šai brigādei ikviens izsaukums un mazuļa pārvešana var būt cīņa par dzīvību, kura priekšlaikus dzimušajiem un jaundzimušajiem ar smagām saslimšanām pirmajās dzīves dienās un nedēļās ir īpaši trausla,» stāsta NMP dienesta vadītāja Liene Cipule. Neonatologu brigāde ir viens no dienesta īpašajiem resursiem, kas jebkurā diennakts laikā uz Latvijas slimnīcām steidz glābt tikko dzimušus mazuļus un pārved viņus uz specializētajām neonatoloģijas nodaļām Rīgā. Paši mazākie pacienti ir vien 500 gramus smagi. Šiem bērniņiem ir nepieciešama ļoti īpaša aprūpe un palīdzība ne vien slimnīcā, bet arī transportēšanas laikā. Tagad neonatologu brigādei ir iegādāta jauna un īpaša automašīna - transportlīdzeklis ir speciāli konstruēts un aprīkots tieši vismazāko pacientu vajadzībām. Specializētās medicīnas centra ārsts neonatologs Juris Šleiers norāda, ka tā ir viena no modernākajām šāda veida automašīnām Eiropā. Neonatalogu brigādes automašīnā atrodas uz speciālām nestuvēm pārvietojams inkubators, kurā transportēšanas laikā atrodas bērniņš, un tajā nepieciešamības gadījumā var nodrošināt gan plaušu mākslīgo ventilāciju, gan citas dzīvību uzturošas manipulācijas. Specializētajā auto ir arī jaunākās paaudzes plaušu mākslīgās ventilācijas aparāts un īpaša hipotermijas iekārta, kas dod iespēju samazināt bērna ķermeņa temperatūru, lai nodrošinātu dzīvībai svarīgu funkciju uzturēšanu.

Bērnu dzīvības glābšanai auto aprīkots arī ar encefalogrāfu, kas analizē galvas smadzeņu darbību un transportēšanas laikā palīdz sekot līdzi bērna veselības stāvoklim. Šīs brigādes mašīnā ir arī jaundzimušo intensīvās terapijas galdiņš, uz kura tiek pārvietots mazais pacients, ja pa ceļam uz slimnīcu rodas sarežģījumi un nepieciešama operatīva mediķu palīdzība. Savukārt īpaša sildlampa salonā palīdz nodrošināt vajadzīgo siltumu mazulim, esot arī ārpus inkubatora. Auto ir paredzēts tikai jaundzimušo transportēšanai, lai tajā saglabātu bakterioloģiski drošu vidi mazuļiem. Medicīniskais transportlīdzeklis aprīkots ar daudzām dažādām drošības prasībām, automašīna ir papildus siltināta un tai līdz minimumam samazināta vibrācija, kas ir ļoti nozīmīgi šiem mazuļiem.



Svarīgākais