Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Aicina aktīvāk izmantot valsts apmaksātās vēža profilaktiskās pārbaudes

© Pixabay

Pasaules pretvēža dienā Nacionālais veselības dienests (NVD) aicina atcerēties par savu veselību un rūpēties par to, veicot valsts apmaksātās vēža profilaktiskās pārbaudes jeb skrīningus, informēja dienesta pārstāve Sintija Gulbe.

Aizvadītā gada NVD dati liecina, ka dzemdes kakla un krūts vēža skrīningu veikušas nedaudz vairāk kā 40% sieviešu, kuras valsts apmaksātas vēža savlaicīgas atklāšanas programmas laikā saņēmušas uzaicinājumu uz skrīningu. Savukārt zarnu vēža profilaktiskās pārbaudes veikuši vien 11% no mērķa grupas, proti, sievietes un vīrieši vecumā no 50 līdz 74 gadiem.

NVD atgādina, ka regulāra vēža profilaktisko pārbaužu veikšana ir ļoti svarīga, jo pirmsvēža izmaiņas bieži vien nerada sūdzības, kā arī tām var nebūt pamanāmu simptomu. Profilaktiskās pārbaudes sniedz iespēju gūt pārliecību par veselības stāvokli, savukārt gadījumā, ja tiek atklāta slimība, uzsākt savlaicīgu ārstēšanu.

Kopš 2009.gada Latvijā ir ieviesta valsts apmaksāta vēža savlaicīgas atklāšanas programma, kas ietver dzemdes kakla vēža pārbaudi reizi trijos gados sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem, krūts mamogrāfijas pārbaudi reizi divos gados sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem un zarnu vēža pārbaudi reizi gadā, kuru var saņemt iedzīvotājiem vecumā no 50 līdz 74 gadiem.

Jau vēstīts, ka sākot ar pērn 1.oktobri, valsts apmaksātu zarnu vēža profilaktisko pārbaužu veikšanai ieviests jauns tests, kas sniedz iespēju diagnosticēt zarnu slimības, tajā skaitā zarnu vēzi agrīnā stadijā - pirms simptomu parādīšanās. Pēc NVD informācijas, metode ir ne tikai precīzāka, bet arī draudzīgāka un ērtāka pacientam - tā veicama no vienas vēdera izejas un pirms testa veikšanas pacientam nav jāievēro diētas ierobežojumi. Tests zarnu vēža pārbaudes veikšanai pieejams ģimenes ārstu praksēs.

Dati liecina, ka resnās un taisnās zarnas vēzis ir trešā biežākā onkoloģiskā saslimšana Latvijā, un tikai 32% gadījumu slimība tiek diagnosticēta agrīni. 2019.gada deviņos mēnešos zarnu vēža profilaktiskās pārbaudes veikuši nedaudz vairāk kā 70 000 iedzīvotāji jeb 11% vecumā no 50 līdz 74 gadiem. Savukārt no pērnā gada deviņos mēnešos izmeklēto pacientu skaita, 2,6% pacientu testa rezultāts bijis pozitīvs.

Tāpēc NVD aicina iedzīvotājus runāt ar savu ģimenes ārstu par zarnu veselību, jo tikai regulāras pārbaudes sniedz iespēju laikus noteikt slimību un sākt ārstēšanu.

Iedzīvotāji, kuri gada laikā nav vērsušies pie sava ģimenes ārsta saistībā ar kādu saslimšanu, var doties pie ārsta uz bezmaksas profilaktisko apskati. Apskates laikā ģimenes ārsts iztaujā pacientu, izvērtē vispārējo veselības stāvokli un nepieciešamības gadījumā veic pārbaudes, kas ir ārsta kompetencē.

Informāciju par valsts apmaksātu vēža profilaktisko pārbaužu veikšanu var noskaidrot, zvanot uz NVD bezmaksas informatīvo tālruni 80 001 234 vai NVD mājaslapā "www.vmnvd.gov.lv".