Vai tīņi drīkst dzert kafiju?

© Depositphotos.com

Bērni, kuri vecāki par 12 gadiem, var atļauties vienu krūzīti kafijas dienā ar nosacījumu, ka viņi neuzņem kofeīnu no citiem avotiem, piemēram, kolas, šokolādes vai tējas, norāda The Conversation.

Ja patērē arī minētos produktus, tad ir viegli pārsniegt ārstu pieļauto kofeīna normu, kas pusaudžiem ir 100 mg, bet pieaugušajiem - 400 mg. Bieži vien ne bērni, ne arī pieaugušie neapzinās, ka uzņem par daudz kofeīna. Tas var būt arī atsevišķu medikamentu sastāvā, arī tādos, ko nozīmē bērniem.

Pārlieks kofeīna daudzums var novest pie svārstīga garastāvokļa, miega deficīta, kas nes sev līdzi sliktu uzvedību, tieksmi riskēt un agresiju. Pusaudzim ir ļoti būtiski gulēt deviņas stundas pilnvērtīgā miegā. Kofeīna pārmērīga uzņemšana dažkārt var izraisīt arī nervozitāti, nemieru vai sliktu dūšu, sirdsdarbības paātrināšanos un asinsspiediena celšanos. Reizēm pret tīņiem, kuri lietojuši par daudz kofeīna, pat rodas aizdomas, ka viņi ķērušies pie kādām nelegālām apreibinošām vielām.

Dažkārt pieaugušie stāsta bērniem, ka kafija aizkavējot augšanu. Tam pamatā varētu būt uzskats, ka kofeīns pieder pie produktiem «kalcija zagļiem», kas spēj negatīvi ietekmēt kaulu blīvumu, kā arī atziņa, ka augšanas hormons organismā izdalās miegā, bet kofeīns var miegu traucēt. Tomēr pētījumi rāda, ka ne vienas, ne otras bažas nav pamatotas. Ja pusaudžiem gribas kafiju, tad vislabāk atļaut viņiem izdzert to no rīta, tad līdz gulētiešanas laikam kofeīna iedarbība būs garantēti beigusies. Jāseko arī tam, lai kafijā nebūtu pārmērīgi daudz cukura vai citu nevēlamu piedevu.

Veselība

Visā pasaulē zaudēto dzīvību skaits infekciju dēļ, kas ir rezistentas pret zālēm to ārstēšanai, līdz 2050. gadam varētu palielināties par gandrīz 70%, liecina jauni pētījumu projekti, ieskicējot arvien pieaugošu superbaktēriju krīzi, vēsta cnn.com.

Svarīgākais