Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Atklāts, ka kokosriekstu eļļa nemaz nav tik veselīga, kā uzskatīts

© pixabay

Kokosriekstu eļļai nepiemīt ne pretiekaisuma efekts, ne spēja stabilizēt cukura līmeni asinīs, un tā neko nedot cīņā ar aptaukošanos, raksta Well+Good.

Nav noslēpums, ka laiku pa laikam kāds produkts tiek pasludināts par īpaši veselīgu, tam piedēvē dažādas brīnišķīgas īpašības un kādu laiku tas gozējas populārāko produktu topā, līdz tiek gāzts no «troņa». Šāds liktenis piemeklējis arī kokosriekstu eļļu.

Žurnālā Circulation apkopotie dati no 16 pētījumiem liek secināt, ka kokosriekstu eļļas lietošana uzturā būtiski neietekmē ne cukura līmeni asinīs, ne iekaisuma procesus, ne svara zaudēšanu un tai nav nekādu priekšrocību salīdzinājumā ar citām augu eļļām. Turklāt kokosriekstu eļļa satur piesātinātos taukus, kuru tajā ir pat vairāk nekā sviestā, un apkopotie dati liek secināt: neraugoties uz to, ka tie ir augu, nevis dzīvnieku izcelsmes tauki, arī tie spēj veicināt zema blīvuma lipīdu - sliktā holesterīna līmeņa celšanos asinīs. Citas augu eļļas, piemēram, olīvu, rapšu, sojas vai saulespuķu, to neveicina. Tas nenozīmē, ka kokosriekstu eļļu nedrīkstētu lietot uzturā, taču jāzina, ka tā nedara brīnumus.