Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Koenzīms Q10 papildus enerģijas lādiņam

© depositphotos.com

Ko darīt, ja trūkst enerģijas, ziemas prieki gājuši secen, ikdienas rūpju kā vienmēr daudz un tā vien šķiet, ka pavasara nogurums pienācis pirms laika?

Vispirms, protams, jāpārskata savs dzīvesveids: lai kā negribētos, godīgi jāatbild sev pašam uz elementāriem jautājumiem: kāds ir mans dienas režīms, vai ir pilnvērtīgs miegs, vai esmu pietiekami kustīgs, vai mans uzturs ir veselīgs un vai stresa līmenis nav par lielu? Bieži vien, ieviešot vēlamās dzīvesveida korekcijas, pašsajūta jau sāk uzlaboties, un tad var pievērsties arī tālākiem pasākumiem, lai justos moži, mierīgi un enerģiski. Viens no tādiem varētu būt koenzīma Q10 uzņemšana.

Kas ir Q10

Koenzīms Q10 ir neaizstājams elements organisma enerģijas ieguves procesos. Tā ir viela, kas sastopama visās organisma šūnās un ir vajadzīga, lai pārvērstu enerģijā ar uzturu uzņemtos taukus, olbaltumvielas un ogļhidrātus, kā arī nodrošinātu antioksidatīvo aizsardzību pret brīvajiem radikāļiem, kas veicina šūnu novecošanu un bojāeju. Visaugstākā Q10 koncentrācija ir tajos orgānos, kuriem vajag daudz enerģijas - sirds muskulī, smadzenēs, aknās, nierēs. Daļēji koenzīmu Q10 var uzņemt ar pārtiku, tomēr lielāko daļu šīs vielas organisms sintezē pats. Ar gadiem iekšējā sintēze jūtami samazinās un koenzīma Q10 sāk trūkt, tajā skaitā arī sirds šūnām, un tādos gadījumos ir lietderīgi uzņemt to uztura bagātinātāju formā. Tā ir maksimāla 20 gadu vecumā; 40 gados - aptuveni par 30% zemāka, bet 60 gados - jau par 40-60% zemāka.

Sirdij un asinsvadiem

Pēdējo 20 gadu laikā notikuši klīniski pētījumi par to, vai ir lietderīgi iekļaut koenzīmu Q10 sirds un asinsvadu slimību kompleksā ārstēšanā līdz ar citiem preparātiem. Sirdij nepieciešams daudz enerģijas, jo tai ik dienu jāveic ap 10 000 ritmisku kontrakciju. Sirds mazspēja, kas piemeklē daudzus vecākus cilvēkus, liecina, ka enerģijas nepietiek. Atzīts, ka koenzīms Q10 sirds mazspējas slimniekiem palīdz mazināt tādus simptomus kā cianoze, tūska, reiboņi. Koenzīmu Q10 iesaka lietot papildus nozīmētajai terapijai arī tiem, kas atkopjas no miokarda infarkta.

Enerģijas vairošanai

Jau vairākas desmitgades koenzīmu Q10 lieto cilvēki, kuriem vajadzīga papildu enerģija. Tas ir īpaši populārs sportistu un biznesmeņu vidū, kā arī to labprāt lieto cilvēki, kuri vecāki par 45 gadiem. Somijā veiktie pētījumi, kuros piedalījās profesionāli distanču slēpotāji, savulaik parādīja, ka pēc koenzīma Q10 lietošanas uzlabojās sasniegtie rezultāti, sportisti spēja ilgāk trenēties un ātrāk atgūt spēkus pēc sacensībām un intensīvas treniņu slodzes periodiem. Ir notikuši arī pētījumi, kas liek domāt, ka koenzīms Q10 palīdz arī hroniska noguruma gadījumā. Protams, vispirms jāpārliecinās, vai nogurums nav kādas nopietnas slimības simptoms.

Kas vēl palīdz pret nogurumu:

Solis tuvāk dabai. Lai labāk sadzīvotu ar mainīgajiem laika apstākļiem, neaizmirstiet katru dienu kādu laiku pavadīt svaigā gaisā. Pavisam labi, ja var brīdi pastāvēt saulītē, aizbraukt uz jūrmalu vai uz mežu.

Saules gaisma. Gaisma nav medikaments, taču tā stimulē un regulē bioloģiskos procesus, palīdz organismam atgūt līdzsvaru un veicina pašatveseļošanos. Ja kāds pietiekami ilgi neuzturas dabiskā apgaismojumā, organisms ieslēdz «miega režīmu». Ziemā, kad ir mazāk saules, cilvēki jūt lielāku nomāktību, nemieru, ir ķildīgāki un vieglāk aizkaitināmi nekā vasarā. Cīņai ar nogurumu nepieciešama vismaz desmit minūšu ilga pastaiga dienas gaišajā laikā, vislabāk, ja spīd saule. Ja nekādi nav iespējams iziet laukā, var kaut vai pastāvēt pie loga, pa kuru iespīd saule.

Tumša guļamtelpa. Savukārt naktī enerģiju laupa pārāk spilgts apgaismojums. Tas var izjaukt organisma dabiskos diennakts ritmus, apgrūtina miega hormona - melatonīna - produkciju, līdz ar to cilvēks nespēj normāli aizmigt un izgulēties. Jārūpējas, lai guļamtelpā naktī būtu pietiekami tumšs. Vispār vēlams vakarā izslēgt griestu lampas, bet lasīšanai vai citām nodarbēm izmantot klusinātu lokālu apgaismojumu.

Pareiza elpošana. Daudzi cilvēki elpo sekli, un organisms saņem mazāk skābekļa. Kad asiņu piesātinājums ar skābekli ir mazs, cilvēks jūtas gurdens, turklāt sirdsdarbība paātrinās un asinsspiediens paaugstinās. Ne velti kritiskās dzīves situācijās lieti noder padoms: elpojiet dziļi! Dažas reizes dienā, jo sevišķi brīžos, kad uzmācas nogurums, ir vērts praktizēt diafragmas elpošanu - dziļi elpot, uzliekot roku uz vēdera un sajūtot krūšu kurvja pacelšanos un diafragmas kustību. Reizēm ieteicams ieelpas laikā iztaisnot ķermeni un pacelt rokas virs galvas, bet izelpas laikā nolaist rokas un noliekties uz priekšu.

Dvēseles dāsnums. Psihologi iesaka padomāt: kas mums atņem enerģiju? Viņi noskaidrojuši, ka visbiežāk vainojama lepnība, aizkaitinājums un neizpildīta pienākuma sajūta. Interesants ieteikums: ja tu jūties paguris un iztukšots, centies būt labvēlīgāks un dvēseliski dāsnāks pret apkārtējiem. Piemēram, pasniedzot ģimenei brokastis, iztēlojies, kā tu ikvienā putras karotītē ieliec savu sirds siltumu, patiesi vēli viņiem labu veselību un veiksmi. Arī visparastākajā sveicienā, sastopot kolēģus vai kaimiņus, centies ielikt labo enerģiju - savas sirds dāsnumu. Cilvēki, kuriem tas izdodas, teic, ka nogurums patiešām atkāpjas un viņi jūtas moži, optimistiski un spēkpilni.

Mūzika. Laba mūzika uzlabo garastāvokli un liek justies cilvēkam možākam. Mūzika aktivizē tos smadzeņu apvidus, kas saistīti ar prieka sajūtu. Iedarbīga ir jebkura mūzika, kas patīk, un tās pozitīvais efekts turpinās vēl ilgi pēc klausīšanās.

Klusums. Uzturēšanās troksnī rada stresu, paātrinās pulss un ceļas asinsspiediens, uzbango adrenalīns. Tas atņem organismam spēku. Zināmu trokšņa līmeni var paciest, taču strādāšana troksnī prasa vairāk enerģijas, kas tiek tērēta ne tikai veicamajiem uzdevumiem, bet arī trokšņa ignorēšanai. Ražotnēs pieļaujamo trokšņu līmeni regulē normatīvi un vajadzības gadījumā darbiniekiem jālieto individuālie aizsarglīdzekļi. Birojos ir pamatota prasība ievērot klusumu. Mūzikas mīļotāji lai klausās to austiņās, der pieklusināt spalgos telefona signālus vai ierīkot īpašu izolētu kabīni telefona sarunām.

Vēsa duša. Tas ir klasisks līdzeklis, lai no rīta labāk pamostos un atgūtu ķermeņa un prāta možumu. Nav no gultas jāmetas zem ledainas strūklas, no sākuma var dušoties komforta temperatūrā, bet pēdējās minūtēs to pazemināt.

Asnu dārziņš uz palodzes. Diedzēti graudi, sēkliņas un dīgsti ir mazkalorisks un koncentrēts fermentu, vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju, hlorofila un šķiedrvielu avots. Sēkliņas un dīgstus var iegādāties veikalos vai arī diedzēt mājās. Diedzē kviešu, rudzu, miežu, auzu un griķu graudus, lucernas, saulespuķu, redīsu, kressalātu, sinepju, sarkano biešu un citas sēklas. Pavisam vienkārši un ierasti ir audzēt lociņus no sadīgušiem sīpoliem.

Pietiekami daudz ūdens. Vēsā laikā gribas ūdens patēriņu samazināt, taču to nevajadzētu darīt. Ja dienas vidū uznāk nogurums, miegainība un galvassāpes, tas var nozīmēt, ka organisms «aizņemas» ūdeni no asinīm, kas līdz ar to nevar piegādāt audiem pietiekami daudz skābekļa. Kad cilvēks sajūt slāpes, tas nozīmē, ka viņš ir zaudējis 2-3% ķermeņa šķidruma. Samazinās arī asiņu tilpums, sliktāk tie apasiņotas smadzenes un grūtāk strādāt ir sirdij, cilvēks jūtas noguris un miegains. Risinājums ir vienkāršs - jāseko šķidruma patēriņam. Turiet ūdens pudeli uz sava galda vai nēsājiet to līdzi somā, dzeriet zāļu tējas, biežāk ēdiet zupu, augļus, dārzeņus.

Bišu produkti. Pat ja ziemā medus burka stāvēja augstā plauktā, šobrīd ir īstais laiks to pa karotītei vien izēst, lai atgūtu enerģiju un možumu. Var arī pirms gulētiešanas izdzert pusglāzi ūdens, kur izšķīdināta tējkarote medus un pievienots nedaudz citronu sulas. Ļoti daudz bioloģiski aktīvu uzturvielu satur bišu māšu peru pieniņš. Šobrīd tas ieteicams, lai stiprinātu imūno sistēmu, mazinātu nogurumu, uzlabotu miegu un atmiņu. Veselības uzturēšanai vēlams ik dienu uzņemt 1 mg bišu māšu peru pieniņa uz katru ķermeņa masas kilogramu. Vērtīgi ir arī ziedputekšņi. Organisma stiprināšanai ziedputekšņu dienas deva ir 0,1 g uz katru cilvēka ķermeņa masas kilogramu.

Stalta stāja un enerģiska gaita. Cilvēks, kurš iet sagumis, kājas vilkdams, izskatās noguris. Un, izrādās, pastāv atgriezeniskā saikne - tas, kurš šādi staigā, patiešām arī nogurst ātrāk nekā tas, kurš turas stalti. Ja ķermenis ieņem nepareizu stāvokli, kļūst grūtāk strādāt locītavām, ir nepareiza slodze mugurai, gūžām u. c. Stāja ir pareiza, ja, stāvot taisni un nepieliecot galvu uz priekšu, var redzēt savu kurpju purngalus. Ejot, stāvot vai sēžot, galva nedrīkst būt nokārta uz priekšu.

***

Kā izvēlēties Q10 preparātus:

• Ieteicamas kapsulas ar eļļas pildījumu. Koenzīms Q10 ir taukos šķīstoša viela, kas nozīmē, ka tam vajadzīga eļļa, lai varētu izšķīst.

• Pārliecinieties, ka kapsulas nav caurspīdīgas. Gaisma iznīcinoši iedarbojas uz preparāta sastāvu.

• Apspriedieties ar farmaceitu - viņš zinās pastāstīt vairāk par produktiem un palīdzēs izvēlēties labāko variantu.