Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

Zināms, kādas zāles visbiežāk lieto Baltijas valstīs

© pixabay

Baltijas valstīs visplašāk lietotas sirds zāles jeb kardiovaskulārās sistēmas slimību ārstēšanai paredzētās zāles, liecina dati no jaunās grāmatas Baltic Statistics on Medicines 2016–2018.

Latvijā un Igaunijā otrā visvairāk patērētā zāļu grupa bijusi zāles gremošanas trakta un vielmaiņas slimību ārstēšanai, savukārt Lietuvā - nervu sistēmas zāles.

Saskaņā ar statistikas datiem 2018. gadā Igaunijā bija vislielākais zāļu patēriņš Baltijas valstu vidū, bet Latvijā - vismazākais. Kopējais zāļu patēriņš kopš 2015. gada Igaunijā un Lietuvā pieaudzis par 8%, bet Latvijā par 4%. Gremošanas trakta un vielmaiņas zāļu patēriņš vairāk palielinājies Lietuvā un Igaunijā, bet Latvijā vērojams vislielākais kardiovaskulāro zāļu patēriņa pieaugums. Salīdzinot zāļu patēriņu dažādās zāļu grupās, redzams, ka Igaunijā visvairāk patērēti visu zāļu grupu medikamenti, izņemot kardiovaskulārās zāles, nervu sistēmas zāles, hormonu un insulīnu preparātus un sistēmiskos pretinfekcijas līdzekļus, kur priekšgalā izvirzījusies Lietuva.

Baltic Statistics on Medicines 2016-2018 ir trešais Baltijas valstu zāļu aģentūru izdevums. Izdevumā iekļautā zāļu patēriņa analīze ļauj izvērtēt zāļu lietošanas paradumus, kā arī zāļu patēriņa izmaiņas un tendences. Tajā analizēti Lietuvas, Latvijas un Igaunijas zāļu patēriņa dažādi aspekti. Jaunums ir tas, ka šoreiz izdevumā ietverti ekspertu secinājumi, kā arī ārstu viedoklis par patēriņa izmaiņām konkrētās zāļu grupās no 2010. līdz 2018. gadam saistībā ar izmaiņām zāļu kompensācijā un ārstniecības vadlīnijās. Izdevums pieejams https://ej.uz/Medicines_Statistics.