Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Eksperte Latvijā atklāj patiesību par zaļās tējas pulveri jeb "maču"

© Tass/Scanpix/LETA

Jo gads, jo mača tēja Latvijā kļūst aizvien populārāka, un to pat dēvē par brīnumzālīti. Raidījums “Bez Tabu” skaidro, kas tad īsti ir “mača” un kā to pagatavot?

Kafejnīcas”Miit” vadītāja Laura Martinsone skaidro, jo mača ir spilgtākā zaļā krāsā, jo kvalitāte esot labāka.

Mača pulveri izmanto, gan gatavojot kūkas, gan saldējumu, gan smūtijus, lieto arī kā uztura bagātinātāju, taču visbiežāk no mačas gatavo tējas. Mača sniedz enerģiju un ir lielisks antioksidantu avots. Viens no populārākajiem “mača” dzērieniem ir “mača late”, kas pagatavota tāpat kā slavenais kafijas dzēriens, tikai espreso tasītes vietā tiek izmantota zaļā pulvertēja. Govs piena vietā var izmantot arī auzu pienu, kokosriekstu, rīsu pienu vai citus.

Šīs tējas audzēšana un sagatavošana ir īpaša un darbietilpīga. Četras nedēļas pirms novākšanas tējas augi tiek speciāli noēnoti, lai samazinātu saules daudzumu un tējas lapās palielinātos hlorofila, L-teanīna un kofeīna daudzums. Augstākās kvalitātes tējas raža tiek ievākta ar rokām un tikai reizi gadā. Tējas kvalitāti nosaka pēc aminoskābju daudzuma. Jo to vairāk, jo augstāka kvalitāte.

Pēc novākšanas lapas tiek uzmanīgi tvaicētas, kas aptur fermentāciju un saglabā lapas svaigas, nodrošinot, ka vērtīgās tējas uzturvielas paliek lapā. Pēc tam lapas žāvē. No izkaltētās tējas tiek izlasīti ārā visi zariņi un kātiņi, lai paliktu tikai pašas kvalitatīvākās tējas auga daļas. Pēdējais solis mačas tējas pārstrādē ir samalšana ar granīta akmeņiem, pārvēršot izkaltēto tēju smalkā pulverī. Malšana ar granīta akmeņiem nodrošina, ka mača saglabā savu īpašo krāsu, garšu un smaržu.

Mačas tējai ir labvēlīgā ietekme uz veselību, tajā ir daudz reižu vairāk antioksidantu nekā zaļajā tējā. Antioksidanti ir dažādas vielas: vitamīni, minerālvielas, fermenti, kas palīdz pasargāt organismu no brīvo radikāļu kaitīgās iedarbības. Mača tējā bagātīgā daudzumā atrodami arī vērtīgie katehīni. Tā sniedz enerģiju, uzlabo vielmaiņu, atmiņu, aizkavē novecošanās procesus utt.

Avots