Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Pētījums: vidukļa apkārtmērs ir būtisks veselības rādītājs

© Depositphotos.com

Cilvēkam, kuram aptaukojies viduklis, ir paaugstināts infarkta risks, pat ja citās ķermeņa daļās nav lieku tauku un svars atbilst normai.

Šis fakts zināms jau labu laiku, bet nesen Eiropas preventīvās kardioloģijas žurnālā publicēti Zviedrijas Karolinskas institūta pētījuma dati par vēdera aptaukošanās saistību ar infarkta un insulta risku, informē CNN. Īpaši izteikta šī saistība ir vīriešiem. Vidukļa aptaukošanās ir riska faktors arī atkārtotam infarktam vai insultam, tāpēc normāla vidukļa apkārtmēra saglabāšana ir ļoti būtiska sirds un asinsvadu slimību profilaksei neatkarīgi no tā, cik čakli cilvēks lieto zāles un cik atbilstoša normai ir asinsaina.

Pētījums aptvēra datus par vairāk nekā 22 000 Zviedrijas iedzīvotāju, kuri bija pārcietuši pirmo infarktu, un turpinājās aptuveni četrus gadus. Lielākajai daļai no viņiem, 78% vīriešu un 90% sieviešu, bija vēdera aptaukošanās, proti, vidukļa apkārtmērs vīriešiem bija 94 cm un vairāk, bet sievietēm - 80 cm un vairāk. Pētnieki secināja, ka palielināts vidukļa apkārtmērs ir patstāvīgs riska faktors, kas darbojas neatkarīgi no citiem, tādiem kā smēķēšana, diabēts, arteriālā hipertensija vai ķermeņa masas indekss, tāpēc viņi iesaka ārstiem mērīt pacientu vidukļa apkārtmēru, lai spriestu par kardiovaskulāro slimību risku. Vīriešiem šī saistība bija izteiktāka nekā sievietēm, turklāt no pētījuma datiem izriet, ka vismazākais sirds slimību risks ir sievietēm ar vidēju, nevis mazu vidukļa apkārtmēru.