Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Gripa prasījusi jau desmit dzīvības

© Vladislavs Proškins/F64

Šīs ziemas gripas sezonā ar gripu vai tās izraisītām komplikācijām miruši desmit pacienti, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Visi pacienti miruši stacionārajās ārstniecības iestādēs. Taču kopumā pacientu skaits ar gripas infekciju, kuri nonākuši slimnīcās, ir samazinājies.

Mirušo gripas pacientu vecums ir no 53 līdz 89 gadiem. Visiem pacientiem bija blakus saslimšanas - hroniskas sirds, asinsvadu un elpceļu slimības, cukura diabēts, hroniskas nieru un aknu saslimšanas un citas. Pārbaudot gripas vīrusu, noteikts, ka astoņos gadījumos noteikta A tipa gripa, vienā - B tipa gripa un viens gadījums apstiprināts klīniski.

Jaunākais Slimību profilakses un kontroles centra ziņojums par gripas izplatību (dati par pagājušo nedēļu) liecina, ka gripas intensitāte bija nedaudz augstāka nekā iepriekšējās nedēļās - vidēji 114,7 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, līdz ar to saglabājas epidēmijai atbilstoša gripas intensitāte. Par gripas gadījumiem ziņoja ambulatorās iestādes visās gripas monitoringā iekļautajās administratīvajās teritorijās. Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, gripas intensitāte palielinājusies Jēkabpilī, Jūrmalā, Rēzeknē, Rīgā un Valmierā. Gripas intensitāte, kas augstāka par 100 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju, reģistrēta Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā, Rīgā. Augstāka gripas intensitāte reģistrēta Valmierā. Maksimāla intensitāte šajā sezonā bija reģistrēta pagājušā gada beigās - 310 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Kopš sezonas sākuma ģimenes ārstu praksēs noteikti kopā 1108 gripas gadījumi. Biežāk ar gripu slimoja bērni no dzimšanas līdz četru gadu vecumam, kā arī piecu līdz 14 gadu vecuma grupā. Iepriekšējā nedēļā novērots saslimstības pieaugums tieši mazāko bērnu vidū un darbspējīgu iedzīvotāju grupā, iespējams tāpēc, ka pēc brīvdienām atsākusies skola, bērnudārza gaitas un darbs.

Pozitīvā ziņa ir tā, ka stacionārās ārstniecības iestādēs hospitalizāciju skaits saistībā ar gripas infekciju samazinājies, tomēr par stacionētiem gripas pacientiem ziņoja slimnīcas gandrīz visās monitoringā iekļautajās teritorijās, izņemot Jūrmalu un Ventspili. Kopā stacionēti 84 pacienti, tajā skaitā 70 ar diagnozi gripa (visvairāk Rīgā, Daugavpilī, Rēzeknē) un 10 pacienti ar gripas izraisītu pneimoniju (Rīgā, Daugavpilī, Jēkabpilī). Kopumā kopš sezonas sākuma stacionēts 731 pacients ar gripas diagnozi, no tiem vairāk pacientu 15 līdz 64 gadu vecumā (34 procenti). Vecuma grupā, kurā visvairāk pacientu ar gripas izraisītu plaušu karsoni nonākuši slimnīcā, arī ir darbspējas vecuma cilvēki no 15 līdz 64 gadiem - 39 procenti. Trešā daļa no stacionētajiem pacientiem ar gripas izraisītu pneimoniju bija mazi bērni no dzimšanas līdz četru gadu vecumam. Stacionēto pacientu skaits ir ievērojami mazāks nekā pagājušajā sezonā, norāda Slimību profilakses un kontroles centrā. Gripas aktivitāte Eiropas reģionā pārsvarā bijusi zema vai bāzes līmenī. Tikai Izraēla ziņojusi par augstu gripas intensitāti. Lielākā daļa noteikto gripas vīrusu visā reģionā bija A tipa - 60 procenti.