Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Telpaugi pret stresu

© Depositphotos.com

Istabas puķes, kas novietotas biroja telpās, patiešām mazina stresa līmeni tur strādājošajiem, izpētījuši Hjogo universitātes zinātnieki Japānā, vēsta Relaxnews.

Biroju darbinieki ir viena no ļaužu grupām, kas ikdienā vismazāk laika var pavadīt dabas vidē, starp zaļajiem augiem. Eksperimentā iesaistījās 63 cilvēki, kuriem tika noteikts psiholoģiskā un fizioloģiskā stresa līmenis pirms un pēc telpaugu novietošanas darba vietās. Sākumā vienu nedēļu vajadzēja strādāt darba vietās bez telpaugu klātbūtnes, pēc tam četras nedēļas - ar telpaugiem, kurus vajadzēja novietot uz darba galda netālu no datora monitora.

Dalībnieki varēja izvēlēties nelielus telpaugus: bromēlijas, kaktusus, bonsai kociņus, eševērijas, kādu lapotu augu vai tradicionālās japāņu augu kompozīcijas sūnu bumbās. Viņiem arī lūdza vērot savu telpaugu trīs minūtes ikreiz, kad uznāca nogurums. Pētnieki konstatēja, ka psiholoģiskais stress telpaugu klātbūtnē būtiski mazinājās, tāpat arī pēc savu augu vērošanas kritās fizioloģiskā stresa līmenis. Pozitīvs rezultāts tika sasniegts neatkarīgi no eksperimenta dalībnieku vecuma un izvēlētā auga. Daudziem pētījuma dalībniekiem pozitīvas emocijas radīja arī rūpēšanās par savu pēc pašu gaumes izvēlēto telpaugu, kas sagādāja patīkamu atslodzi, bija prieks vērot, kā tas aug.