Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Vai matu krāsošana paaugstina krūts vēža risku?

© Depositphotos.com

Daži pētījumi liek domāt, ka matu krāsu un matu taisnošanas līdzekļu biežām lietotājām ir lielāks krūts vēža risks nekā tām, kuras šos produktus neizmanto, raksta The Healthy, tomēr tas vēl neko nepierāda.

Metaanalīze, kur apkopoti dati no astoņiem pētījumiem no 1980. līdz 2017. gadam, atklāj, ka sievietēm, kuras krāso matus, ir par 18,8% lielāks krūts vēža risks nekā tām, kuras matus nekrāso. Lai pārliecinoši noskaidrotu, vai saistība patiešām pastāv, ir nepieciešami turpmāki pētījumi, bet pagaidām tā autori, ārsti no Princeses Greisas slimnīcas Londonā, iesaka samazināt matu krāsošanu līdz 5-6 reizēm gadā, kā arī izmantot dabiskas krāsvielas, piemēram, hennu. Frizieri visbiežāk iesaka krāsot matus biežāk - reizi četrās vai sešās nedēļās.

Pagājušajā gadā pie atziņas par to, ka permanento matu krāsu lietošanai un matu taisnošanai varētu būt saistība ar paaugstinātu krūts vēža risku, nonākuši arī ASV Nacionālā veselības institūta pētnieki, apkopojot datus par 46 709 sievietēm. Starp permanento matu krāsu lietotājām sevišķi augsts šis risks (45%) tika konstatēts sievietēm ar melnu ādas krāsu, zemāks (7%) baltās rases pārstāvēm. Savukārt ķīmisko matu taisnošanas līdzekļu lietotājām abās grupās bija par 18% lielāks krūts vēža risks salīdzinājumā ar sievietēm, kuras tos nelieto. Tomēr jāpiebilst, ka šim pētījumam bija atlasītas sievietes, kuru ģimenes anamnēzē bija krūts vēzis, tāpēc rezultātu nevar attiecināt uz visu populāciju. Turklāt tas, ka konstatēta šāda saistība, nenozīmē, ka matu krāsas un taisnošanas līdzekļi izraisītu vēzi.