Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Guvums no veselīga dzīvesveida

© pixabay.com

Ievērojot veselīga dzīvesveida principus, sievietes var palielināt mūža ilgumu par 14 gadiem, bet vīrieši – par 12 gadiem, atsaucoties uz akadēmiskajā žurnālā BMJ publicēto pētījumu, informē Time.

Runa ir par pieciem visbiežāk dzirdētajiem ieteikumiem: ēst veselīgu uzturu, kurā ir daudz augu valsts produktu un nav daudz tauku, vingrot, saglabāt normālu ķermeņa masu, nesmēķēt, kā arī ierobežot diennakts alkohola patēriņu līdz vienai devai sievietēm un divām devām vīriešiem. Ja runa ir par veselīgi nodzīvotiem gadiem (bez sirds slimībām, diabēta vai vēža), tad sievietēm pēc 50 gadu vecuma, ievērojot minētos dzīvesveida nosacījumus, tādu vidēji ir desmit, bet vīriešiem - astoņi.

Starptautiska zinātnieku grupa analizēja datus par vairāk nekā 111 000 amerikāņu vecumā no 30 līdz 75 gadiem, kas tika iekļauti pētījumā 1980. - 1986. gadā, un turpināja to līdz 2014. gadam. Reizi divos gados respondenti aizpildīja anketas, kur bija jautājumi par dzīvesveidu un veselību. Pētnieki izvērtēja korelāciju starp veselīga dzīvesveida nosacījumu ievērošanu un veselības rādītājiem. Rezultātā atklājās, ka sievietēm, kuras ievēro visus piecus minētos dzīvesveida ieteikumus, pēc 50 gadu vecuma izdodas nodzīvot bez sirds slimībām, diabēta un vēža vidēji 35 gadus. Tām, kuras neievēro šos ieteikumus, šis rādītājs ir 24 gadi. Savukārt vīriešiem - attiecīgi 31 un 23 gadi. No pētījuma izriet, ka neviens no šiem faktoriem nav svarīgāks par citiem un zināmu ieguldījumu dod arī katrs faktors atsevišķi, ja neizdodas ievērot visus. Turklāt ir vērts sākt šos ieteikumus praktizēt jebkurā vecumā.
http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2020/01/15/guvums-no-veseliga-dzivesveida