Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Pieprasīta kļūst apskāvienu terapija

© pixabay.com

Draudzīgi apskāvieni mazina stresa hormonu līmeni un palīdz cilvēkiem justies vienotiem, ne velti vissmagākajos brīžos, kad notikušas lielas nelaimes, piemēram, dabas katastrofas vai masu slepkavības, reportāžās redzam apskaujamies pat pilnīgi svešus cilvēkus. Otrs izplatīts cēlonis, kas liek tiekties pēc apskāvieniem, ir arvien izplatītākā vientulības problēma. Daži zinātnieki lieto tādu apzīmējumu kā «pieskārienu trūkuma epidēmija», informē The Remdey.

ASV radusies pat speciāla profesija, ko varētu nosaukt par speciāli apmācītu apskāvienu terapeitu. Viņi paši to mēdz dēvēt par cilvēcisko kontaktu koučingu. Klienti meklē šos speciālistus dažādu cēloņu dēļ. Daži jūt pieskārienu trūkumu attiecībās ar partneri, citiem apskāvieni šķiet nepatīkami, bet viņi grib savu attieksmi mainīt, citiem tas palīdz pārciest grūto laiku pēc tuva cilvēka nāves vai šķiršanās. Daži jūtas izolēti sava darba vai dzīvesveida īpatnību dēļ un ilgojas pēc cilvēciskiem kontaktiem.

Metodes praktizētājiem jāievēro ētika, paliekot «draudzīgās un platoniskās» robežās. Metode ietver apskāvienus draudzības, relaksācijas un terapeitiskos nolūkos, iespējama arī kopīgu maltīšu ieturēšana vai iešana uz kino, masāža, saruna skaipā, spēles, dejošana, dziedāšana, kopīga lasīšana un citas nodarbes, ko klients citkārt varētu veikt kopā ar labu draugu, ja vien tās ir «platoniskas». Šis noteikums attiecas gan uz terapeitu, gan uz viņa klientu.