Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Transplantējamos orgānus audzē dzīvniekos

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Tā kā donoru orgānu nemitīgi trūkst, zinātnieki veic eksperimentus, cerot reiz izaudzēt tos dzīvnieku ķermeņos, bet pagaidām bez panākumiem, vēsta Medical Daily.

Ķīnā cilmes šūnu un reproduktīvās bioloģijas laboratorijā izdevies iegūt dzīvus sivēnus, kam embriju stadijā injicētas pērtiķu embrionālās cilmes šūnas. Neraugoties uz svešo DNS, sivēni izskatījušies normāli. Pirms eksperimenta zinātnieki ģenētiski modificējuši pērtiķu šūnas, pievienojot fluorescējošu olbaltumvielu, kas ļāva viņiem novērot svešo šūnu aktivitāti.

Tikuši implantēti vairāk nekā 4000 embriju, bet veiksmīgs rezultāts panākts tikai diviem no katriem desmit. Tika noskaidrots, ka pērtiķu šūnas izplatījušās audos vitāli svarīgos orgānos - sirdī, aknās, liesā, plaušās un ādā. Pētījuma autori uzskata, ka ir spēruši soli tuvāk iespējai izaudzēt specifiskas šūnas un orgānus lielos dzīvniekos. Neraugoties uz to, visi sivēni nedēļas laikā nomira, ko pētnieki skaidro ar problēmām, kas radušās mākslīgās apaugļošanas procesā. Viņi cer izaudzēt veselus dzīvniekus, kuros būtu vairāk pērtiķu šūnu, un ar laiku - veselus orgānus no svešajām šūnām. Zināms, ka cilvēku cilmes šūnām piemīt reģenerācijas spēja, kas ļautu tām izdzīvot citos zīdītājos, lai izaudzētu orgānus, taču izmēģināt līdzīgas metodes ar cilvēkiem pagaidām liedz gan bioloģiski, gan ētiski ierobežojumi.