Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Aicina piedalīties! LU zinātnieki veiks pētījumu par dzimumzīmēm

© pixabay.com

Latvijas Universitātes (LU) zinātnieki aicina iedzīvotājus piedalīties pētījumā par ādas veidojumiem jeb dzimumzīmēm.

Katru gadu palielinās pacientu skaits, kuriem tiek diagnosticēta melanoma jeb ļaundabīgais ādas audzējs un pēc LU paustā - efektīvākais veids, kā sevi pasargāt no smagās saslimšanas ir regulāra un savlaicīga dzimumzīmju pārbaude.

LU Atomfizikas un spektroskopijas institūta zinātnieki veic pētījumu par ādas pigmentētiem un asinsvadu veidojumiem, proti, dzimumzīmēm, un aicina pieteikties brīvprātīgos. Pētījuma laikā ir iespēja saņemt bezmaksas konsultāciju pie ārsta dermatologa un dzimumzīmju diagnostiku, izmantojot dermatoskopu un LU Atomfizikas un spektroskopijas institūta izstrādātu aparatūru. Izmeklējums esot nesāpīgs, neinvazīvs un organismam negatīvas sekas neradošs. Viss process aizņems laiku līdz vienai stundai.

Pētījumā zinātnieki aicina piedalīties interesentus, kuri ir sasnieguši 18 gadu vecumu, kuriem uz ķermeņa sastopami asinsvadu vai pigmentētie veidojumi (dzimumzīmes) būtu un gatavi veltīt vienu stundu sava laika, palīdzot zinātniekiem pētījuma procesā un pretī saņemot dermatologa konsultāciju. Īpaši gaidīti būs tie cilvēki, kuriem dzimumzīmes diametrs ir vismaz divi centimetri.

Pētījums tiek realizēts Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta "Multimodāla attēlošanas tehnoloģijas ādas jaunveidojumu in vivo diagnostikai" ietvaros LU Zinātņu mājā, Atomfizikas un spektroskopijas institūtā, Rīgā.

Iepriekšēja pieteikšanās pētījumam iespējama zvanot pa tālruni "26 948 643" darba dienās no plkst.9 līdz 16.

Universitātē atzīmēja, ka tuvākais plānotais pieņemšanas laiks ir 8. janvārī no plkst.10 līdz 17.