Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Ieteikumi veselīgākam biroja darbam

© depositphotos.com

Kad visa diena jāpavada birojā, sēžot pie datora, tas nāk par labu karjerai, taču ne veselībai. Aptuveni puse sēdošā darba darītāju ar laiku tiek pie liekā svara un jūt, ka pēcpusei krēslā kļuvis par šauru. Mazkustīgums nāk par sliktu mugurai, locītavām, kāju vēnām un faktiski visam ķermenim, jo daba to tomēr radījusi kustībai. Strādājot pie datora, cieš arī acu veselība. Labi, ja no darba brīvajā laikā var apmeklēt sporta klubu, baseinu vai vismaz pavingrot mājās. Taču ir dažas lietas, ko ikviens darbinieks var pasākt birojā, lai padarītu kustīgāku un veselīgāku savu ikdienu.

Laiku pa laikam piecelies

Lielākoties darbiniekiem birojā ir iespēja uz laiku piecelties no sava krēsla. Ļoti labi, ja daļu darba var veikt, kājās stāvot, bet, ja tas nav iespējams, tad jāatvēl ik stundu kāds brīdis, lai pieceltos un atbrīvotos. Noteikti piecelies, kad runā pa tālruni.

Ja iespējams, izdrukā sev vajadzīgo informāciju un lasi to, kājās stāvot. Tas palīdzēs uzlabot stāju un iztērēt mazliet vairāk kaloriju.

Atpūtini un pavingrini acis

Acis jāatpūtina vismaz reizi stundā, palūkojoties tālumā vai arī tās uz dažām minūtēm aizverot. Vēlams izpildīt arī vienkāršus acu vingrojumus. Acis cieši samiedz, noskaita līdz pieci, tad tās plaši atver, atkal noskaita līdz pieci, atslābina muskuļus. Atkārto piecas reizes. Nepagriežot galvu, skaitot līdz pieci, skatās pa labi, pēc tam - pa kreisi. Pēc tam uz brīdi aizver acis. Atkārto 3-4 reizes. Ātri un intensīvi mirkšķinot acis, skaita līdz desmit, pēc tam acis cieši samiedz un tā brīdi patur. Atkārto četras reizes. Negrozot galvu, paskatās uz augšu, cik vien tālu iespējams, un skaita līdz trīs. Pēc tam veic to pašu, skatoties uz leju. Atkārto trīs reizes. Groza acis divreiz uz vienu pusi, pēc nelielas pauzes - divreiz uz otru pusi. Atkārto trīs reizes.

Izmanto katru iespēju spert lieku soli

Runājot pa mobilo tālruni, var staigāt pa biroju, kaut vai dažus soļus turp un atpakaļ, pat ja kolēģi par tevi smejas. Vēlams iegādāties soļu mērītāju. Katri 500 soļi ļauj papildus izmantot 25 kkal.

Nodrošini papildu kustības, iekārtojot darba galdu

No ērtību viedokļa gribas, lai visas nepieciešamās lietas būtu pa rokai. Bet, lai piespiestu sevi laiku pa laikam mainīt pozu un izkustēties, der tīšām novietot ofisa piederumus tā, lai būtu pēc tiem jāpasniedzas. Lielākoties cilvēkiem, kuri nav kreiļi, patīk, ja viss novietots tuvāk labajai rokai. Mēģini likt lietas kreisajā pusē, lai, tās ņemot, tev vajadzētu pagriezties. Saldumus pārliec pie kreisās rokas, bet līdzās labajai novieto augļus.

Dzer pietiekami daudz šķidruma

Padzerties ir svarīgi darba spēju saglabāšanai. Ja ilgāku laiku nedzer ūdeni, var rasties dažādas negatīvas sekas, piemēram, galvassāpes vai kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi. Var dzert arī tēju vai kafiju. Tās ir uzmundrinošas. Par kafiju ilgu laiku valdīja uzskats, ka tā atūdeņo organismu, taču pierādīts, ka tas nav tiesa.

Turi saldumus necaurspīdīgā traukā ar vāciņu

Ja nepietiek gribasspēka, lai vispār aizvāktu saldumus no sava darba galda, un ir brīži, kad ļoti, ļoti gribas kādu konfektīti, der saldumus ievietot necaurredzamā traukā ar vāciņu un novietot pēc iespējas tālāk no sevis. Pirmais solis ceļā uz kaloriju samazināšanu var būt šokolādes konfekšu aizstāšana ar ledenēm bez cukura, jo tās satur mazāk kaloriju un «kalpo» ilgāk.

Izvēlies gaisa atsvaidzinātājus ar saldu smaržu

Šķiet neticami, bet izrādās, ka smaržas drīzāk nomāc, nevis modina ēstgribu. Vaniļas, banānu, ābolu, piparmētru un citi aromāti zināmā mērā palīdz cilvēkiem ar lieko svaru ierobežot pārmērīgo apetīti, un, pastāvīgi uzturoties šādā gaisotnē, viņi pat spēj pakāpeniski zaudēt svaru.

***

Centies neapvienot darbu ar ēšanu

Pierādīts, ka nepārtraukta uzkodu gremošana darba procesā ir kaitīga veselībai.

Kad domas kavējas pie darba uzdevumiem, ēšana notiek mehāniski, pavirši un nekontrolēti, turklāt bieži birojā tiek ēsti saldumi, tāpēc svars aug un aug. Mēģini ieviest pārtraukumus, kad vari nedalīti veltīt laiku tikai ēšanai, vislabāk dodies ēst ārpus sava biroja.