Speciālisti brīdina par smagu gripas epidēmiju pasaulē

© Vladislavs Proškins/F64

Šajā sezonā (2019-2020) gripas epdiēmija daudzos pasaules reģionos varētu būt īpaši smaga, raksta "fakty.ua".

Speciālisti ASV atklāj, ka gripas sezona šogad sākusies jo īpaši agri. Epidemiologi atminas, ka pēdējo reizi tiks agrs un straujš gripas uzplaiksnījums bija 2003. - 2004.gadā. Tad saslimušo skaits bija jo īpaši liels.

Kopumā ASV prognozē, ka šajā gripas sezonā varētu gaidīt 1.7 miljonus gripas gadījumu, 16 000 hospitalizētu slimnieku un aptuveni 900 letālu iznākumu.

Savukārt Eiropā decembrī paaugstināta gripas aktivitāte ir Lielbritānijā. Eiropā šajā sezonā dominē A gripas vīruss, savukārt četras valstis paziņojušas, ka tajā ir B gripas vīrusa pārsvars.

Kas attiecas uz Latviju, no 11.decembra Latvijā tika izziņots gripas epidēmijas sākums. Tāpat kā pasaulē, arī Latvijā aizvadītajā gripas sezonā epidēmija sākās vēlāk - tā tika izziņota 15.janvārī.

Veselība

Katrs trešais 13 gadus vecs zēns cieš no liekā svara, un arī meiteņu vidū aptaukošanās problēma ir aktuāla - paaugstināts ķermeņa masas indekss ir katrai piektajai pusaudžu vecuma meitenei, liecina Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) dati.

Svarīgākais