Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Labdarības koncerti melanomas pacientu atbalstam: mēs nāksim, lai jūs dzīvotu

ATBALSTĪSIM. «Cik labi, ka ir tādas zāles, bet cik žēl, ka ir nepieciešama nauda, lai tās nopirktu, un man ir ļoti žēl, ka šīs zāles ir jālūdz… Es ļoti jūs gaidīšu koncertā,» uz labdarības koncertu aicina Sondra Zaļupe. Tas palīdzēs daudziem melanomas pacientiem. Koncerts notiks 3. decembrī Lielajā ģildē Rīgā © Publicitātes foto

Emocionālā gaisotnē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris vakar vēstīja par labdarības koncertu melanomas pacientiem Es nākšu, lai tu dzīvotu, kas notiks nākamnedēļ. Līdzcilvēku atbalsts nepieciešams melanomas pacientiem, kuriem pašlaik valsts finansētas zāles nepienākas. Ziedot.lv palīdzību lūdz trīs pacientes, taču pacientu, kuru dzīvības glābšanai ir vajadzīgas zāles, ir vairāk, jo melanomu gadā konstatē vismaz 200 pacientiem.

Viena no šīm pacientēm ir Sondra Zaļupe. «Man ir savādas izjūtas, šeit sēžot, jo tas viss ir par mani. Cik daudz var pacientiem iedot cilvēku klātbūtne, arī nepazīstamu cilvēku labsirdība - un tā jau ir puse no uzvaras,» saka Sondra. Viņa ir viena no tiem melanomas pacientiem, kuriem sākotnēja mērķterapija pēc noteikta laika vairs neiedarbojās un bija nepieciešams pāriet uz citām zālēm - imūnterapiju. Tomēr, tā kā noteikumi ierobežo jau ārstētu pacientu iespējas saņemt nepieciešamās zāles (tās pienākas tikai iepriekš neārstētiem pacientiem), Sondrai šīs valsts kompensētās zāles nepienākas. Pateicoties ziedojumiem, Sondra zāles saņem un savu situāciju viņa pašlaik raksturo: «Esmu sākusi lietot imūnterapiju, pirmā zāļu deva bija grūta, bija blaknes, taču pēc otras - jūtos ļoti labi, varu dzīvot ikdienas dzīvi.»

Ziedojumi pašlaik ir vienīgā iespēja iegūt finansējumu zālēm, bet koncerts ir iespēja pievērst plašākas sabiedrības uzmanību melanomas ārstēšanas problemātikai Latvijā - kāpēc daļai pacientu ir pieejami medikamenti, bet citiem - nē.

«Sabiedrības atbalsts un izpratne ir neatsverami, lai mēs panāktu kādas izmaiņas, un tas pašlaik ļoti nepieciešams melanomas pacientiem,» sacīja Latvijas onkologu ķīmijterapeitu asociācijas vadītāja ārste Iveta Kudaba. «Melanoma ir viens no agresīvākajiem ļaundabīgajiem audzējiem ar augstu mirstību. Vēl nesenā pagātnē metastātiska melanoma nebija ārstējama un pacientu dzīvildze nepārsniedza sešus mēnešus. Tomēr pašlaik situācija ir kardināli mainījusies - mērķterapija un imūnterapija ir melanomas ārstēšanas pamatā.»

Ārste atsaucas uz Eiropas ķīmijterapijas asociācijas jaunāko ziņojumu par kombinētas ķīmijterapijas sasniegumiem: vismaz 50 procentiem pacientu ar metastātisku melanomu dzīvildzxe ir pieci gadi un ilgāk. «Tas ir ārkārtīgi būtisks sasniegums onkoloģijā un patiess veiksmes stāsts, jo daži mēneši ir kļuvuši par gadiem, un tas liecina, ka pacienti nākotnē dzīvos vēl ilgāk, ja mēs turpināsim pētīt un ja pacientiem būs iespējas saņemt jaunas zāles,» uzsvēra I. Kudaba.

«Tas, cik daudz naudas mēs saziedosim šajā kampaņā, tiešā veidā ietekmēs to, cik ilgi metastātiskās melanomas pacienti dzīvos,» skarbs, bet reālistisks ir melanomas pacientu biedrības Soli priekšā melanomai vadītājas Olgas Valciņas teiktais. «Tas ir dzīvības un nāves jautājums. Šī slimība ir neprognozējama, tomēr neprognozējama ir ne tikai slimība. Grūti izprast arī veidu, kā valsts apmaksā pacientu ārstēšanu. Piemēram, mana kolēģe Sondra Zaļupe iepriekš lietoja zāles, kas mēnesī maksāja 9000 eiro un kuras viņai sedza valsts. Melanomas paveids mainījās, un nu viņai vajag zāles, kas izmaksā aptuveni 4500 eiro mēnesī. Tātad viena un tā paša pacienta situācijā, pat samazinot ārstēšanai nepieciešamo summu, zāles likumu dēļ nav pieejamas. Ja melanomas veids nebūtu mainījies, viņa joprojām saņemtu valsts apmaksātus medikamentus.» Ārste I. Kudaba papildina: kompensācijas sistēmai jābūt tādai, kas atļauj ārstiem izvēlēties atbilstošu un vienlīdzīgu ārstēšanu visiem pacientiem.