Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

SENIORIEM. Kā gada nogalē uzturēt možumu un labu pašsajūtu

© Depositphotos.com

Gada nogalē darba pilnas rokas, skaistus Ziemassvētkus iecerot un saviem mīļajiem jaukas dāvanas sarūpējot. Tāpēc nepavisam nav īstais laiks slimošanai un enerģijas trūkumam. Daudziem senioriem ir savas možuma un veselības uzturēšanas receptes, un bieži vien tās ir ļoti vienkāršas, atliek tikai ievērot.

Kusties svaigā gaisā

Dodies staigāt, nūjot vai nodarbojies ar kādu ziemas sportu, ja apstākļi ļauj. Tas labvēlīgi ietekmē visas organisma funkcijas; paātrinās un padziļinās elpošana, uzlabojas plaušu ventilācija un organisma apgāde ar skābekli, līdz ar to vairāk skābekļa tiek smadzenēm, sirdij un citiem orgāniem. Tikai jāizvēlas sev piemērota slodze, lai atgriežoties būtu jūtams patīkams nogurums, nevis spēku izsīkums. Dienu ieteicams sākt un pabeigt ar 10 - 15 minūtes ilgiem stiepšanās vingrinājumiem, kas nāk par labu asinsvadu elastīguma saglabāšanai, iedarbojoties uz muskuļiem un audiem, kas aptver asinsvadus.

Ģērbies kā sīpols

Vislabāk ģērbties tā, lai vajadzības gadījumā kādu apģērba gabalu varētu novilkt un uzvilkt atpakaļ. Ja autobusa salons izrādās pārkurināts, atpogā mēteli un noņem cepuri. Lielveikalā novelc mēteli un vadā to līdzi iepirkumu ratos vai atstāj mašīnā stāvvietā. Seko, lai apavi nebūtu mitri.

Neaizraujies ar lielveikaliem

Pavisam bez iepirkšanās iztikt laikam gan nevarēs, taču jācenšas savu uzturēšanos slēgtās tirdzniecības centru telpās samazināt līdz minimumam un vispār pēc iespējas mazāk iet uz vietām, kur apgrozās daudz ļaužu. Pēc atgriešanās mājās vienmēr kārtīgi jānomazgā rokas.

Vēdini, uzkop telpas, mitrini gaisu

Vīrusi mīl sastāvējušos gaisu, tāpēc telpas regulāri jāvēdina, kaut arī ārā ir auksts. Ja telpā kāds ir atstājis vīrusus vai joprojām tos izplata, palielinās vīrusu koncentrācija gaisā, jo tie vairojas un inficēšanās draudi pieaug. Rūpīgi mazgā grīdas un slauki putekļus. Ja gaiss ir sauss, mitrini to ar speciālām ierīcēm vai vienkārši noliekot sildķermeņu tuvumā traukus ar ūdeni.

Izgulies un nestreso

Pilnvērtīgs miegs vīrusu sezonā ir ļoti svarīgs. Dažkārt cilvēki saka: es vienmēr saslimstu tieši nelaikā, kad gaidāmi svarīgi notikumi, kas jau tā rada milzīgu spriedzi. Spriedze vienmēr samazina organisma pretestības spējas, un uz šī fona slimības attīstās sparīgāk. Toties smiekli un jautrība samazina stresa hormonu līmeni un vairo organisma spēju pretoties infekcijām. Ja diendienā jāveic daudz nepatīkamu pienākumu, noteikti jāatrod kāds hobijs, kas sagādā prieku.

Neesi vientuļš

Pārsteidzošs fakts: jo daudzveidīgāki ir cilvēka sociālie kontakti, jo vairāk draugu un kaimiņu, ar kuriem viņš uztur attiecības, jo lielāka ir pretošanās spēja infekcijas slimībām. Savukārt vientuļnieki slimo biežāk, lai gan varētu domāt, ka, neejot sabiedrībā, viņiem ir mazāk iespēju inficēties. Iespējams, tas tāpēc, ka vientuļniekiem ir augstāks stresa līmenis, kas kopumā negatīvi ietekmē imūnsistēmu. Imunitātei nāk par labu arī pieskārieni un apskāvieni - tātad neaizmirsīsim samīļot sev tuvos cilvēkus.

Izmēģini tvaika dušu

Tvaiks ir dabisks elpceļu paplašinātājs, kas palīdz atbrīvot aizliktās deguna ejas, sašķidrināt krēpas un sekmēt to izvadīšanu. Lai veiktu šo procedūru, pirms iešanas dušā kādu brīdi tecina karsto ūdeni. Kad visapkārt ceļas tvaiks un vannasistabas spogulis ir norasojis, noregulē savu parasto mazgāšanās temperatūru un ej dušā, ieelpojot tvaikus. Var pievienot ūdenim arī dažus pilienus eikalipta, Austrālijas tējas koka vai citas ēteriskās eļļas, kam piemīt pretmikrobu iedarbība.

Ēd pilnvērtīgi, bet mēreni

Nepareizs uzturs vājina organisma aizsargspējas jebkurā gadalaikā. Jārūpējas, lai tajā netrūktu šķiedrvielu, nepiesātināto tauku un vitamīnu. Labs šķiedrvielu avots ir rudzu maize, sēklu maize, brūnie rīsi, griķi, pilngraudu makaroni un dažādi pilngraudu putraimi, klijas. Bagāti ar šķiedrvielām ir kāposti, ziedkāposti, āboli un citi dārzeņi un augļi, kas satur daudzas vērtīgas vielas - vitamīnus, minerālvielas u.c. Šķiedrvielas uzturā nodrošina arī pākšaugi, piemēram, pupas, zirņi un lēcas. Ļoti bagāti ar šķiedrvielām ir žāvēti augļi, rieksti, sēkliņas. Pieaugušam cilvēkam diennaktī nepieciešami aptuveni 35 grami šķiedrvielu. Mononepiesātinātos taukus var uzņemt ar olīvu eļļu, riekstiem, avokado u.c. Polinepiesātinātie tauki atrodami treknajās zivīs, linsēklās, valriekstos u.c.

Izvēlies kvalitatīvus multivitamīnus

Ja ikdienas pārtika nenodrošina visas nepieciešamās uzturvielas, aktuāls kļūst jautājums par uztura bagātināšanu ar piemērotiem vitamīniem. Vislabāk izvēlēties tādus multivitamīnus, kuri domāti tieši jūsu vecuma grupai, jo katrā dzīves posmā organisma vajadzības ir nedaudz atšķirīgas. Vitamīni Livol Multi Herba 50+ paredzēti lietošanai cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma. Tas ir augstākās kvalitātes uztura bagātinātājs ar sabalansētu un spēcīgu sastāvu, kuru izstrādājuši Skandināvijas zinātnieki, savienojot organismam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas. Livol Multi Herba 50+ sastāvā iekļauti A, B6, B12, C, D vitamīni, cinks, folāti, dzelzs, selēns, vilkābeles, piparmētru, pelašķu un paprikas ekstrakti, kā arī tīruma kosas, ķirbju sēklu un rozmarīna lapu pulveris. Rozmarīns un piparmētras palīdz uzturēt normālu imūnsistēmas darbību un veselīgu gremošanas sistēmu. Arī pelašķi nāk gremošanai par labu. Rozmarīnam un kosai piemīt īpašības, kas labvēlīgi ietekmē aknu darbību. Piparmētru sastāvā esošās vielas palīdz nervu sistēmai atslābināties un uzturēt miega kvalitāti; atslābināties un labi izgulēties palīdz arī vilkābeles ekstrakts, tas mazina nogurumu un spriedzi. Savukārt tīruma kosa ir augs, kas pazīstams ar savu labvēlīgo iedarbību uz matu, nagu un ādas stāvokli.

Rūpējoties par lietotāju ērtībām, ražotāji veikuši pētījumu arī par tablešu izmēriem un formu. Rezultātā radītas īpašas mandeļveida formas tabletes, kuras ir ļoti ērti norīt.

Publicitātes foto

*

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Orkla Care