Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Uzmanības centrā – imunitāte

© Andrius Urfatas, BFL/F64

Elpceļu vīrusu plosīšanās nevienam nesagādā prieku, bet mediķi teic – tas nav nekas neparasts un ārkārtējs, šāda situācija ir katru gadu, tāpēc ikvienam jādomā, ko darīt, lai veicinātu organisma pretošanās spējas slimību izraisītājiem. Ir lietas, ko vajadzētu darīt augu gadu, ir pasākumi, kas veicami, kad iestājas vīrusu izplatībai labvēlīgi apstākļi, un tādi, kas svarīgi brīžos, kad tuvākajā apkārtnē ir jau pirmie saslimušie.

Būtiski ir laikus rīkoties, kad pamanītas pirmās saaukstēšanās pazīmes. Pašā sākumā, iespējams, palīdzēs pavisam vienkārši līdzekļi: siltas kāju vanniņas, liepziedu, aveņu vai upeņu tēja. Šis brīdis bieži tiek nokavēts, saslimušais staigā apkārt, inficē citus, līdz tomēr ir spiests vērsties pie ārsta un likties gultā. Arī šķietami nekaitīgai saaukstēšanās slimībai tādā situācijā var attīstīties komplikācijas, ar kurām grūtāk tikt galā gan pašam, gan mediķiem.

Viens no pasākumiem imunitātes stiprināšanai ir arī ikdienas uztura papildināšana ar produktiem, kas domāti speciāli šim nolūkam.

Klasika - C vitamīns

Tas ir pirmais, par ko iedomājamies saaukstēšanās gadījumā. C vitamīns veicina normālu imūnsistēmas darbību, palīdz aizsargāt šūnas pret oksidatīvo stresu. C vitamīns ir nepieciešams imūnsistēmas šūnām, kuras veido pirmo aizsardzības līniju pret vīrusiem un baktērijām. Tam ir arī citi uzdevumi:

C vitamīns sekmē normālu kolagēna veidošanos, kas vajadzīgs asinsvadiem, kauliem, skrimšļiem, zobiem un ādai; veicina normālu nervu sistēmas darbu; uzlabo dzelzs uzsūkšanos organismā, palīdz mazināt nogurumu un nespēku u.c.

C vitamīns atrodams dillēs, mežrožu augļos, upenēs, paprikā, kivi, citrusaugļos, arī citos augļos un ogās, svaigos un skābētos kāpostos u.c. Vīriešiem diennaktī ieteicams uzņemt 90 mg, bet sievietēm - 75 mg C vitamīna. Ar augļiem un dārzeņiem vien tas šajā gadalaikā ir visai grūti, jo C vitamīns iet bojā gan uzglabājot un transportējot, gan termiski apstrādājot šos produktus.

Apstākļos, kad nepieciešams īpaši stiprināt imunitāti, palielinātas fiziskas slodzes laikā, slimojot ar elpceļu vīrusu infekcijām un atveseļošanās periodā, C vitamīns jālieto papildus.

Mežrozītes

Visi zinām, ka mežrozīšu augļi ir bagāti ar C vitamīnu. Bet tajos ir arī karotīns, B, K, P vitamīns, ogļhidrāti, pektīnvielas, organiskās skābes, kālija sāļi, dzelzs, mangāns, fosfors, kalcijs u.c. Ārstnieciskiem nolūkiem izmantojami dažādi mežrozīšu veidi: suņu roze, rudā roze, krokainā roze u.c. Tautas medicīnā mežrozīšu augļi jau izsenis lietoti, lai ārstētu cingu, saaukstēšanos, mazasinību un citas kaites. Arī šodien, domājot par dažādu saaukstēšanās slimību ārstēšanu un profilaksi, viens no pirmajiem līdzekļiem, kas nāk prātā, ir mežrozīšu tēja.

Ehinācija

Jau ilgi pirms eiropiešu ierašanās Amerikā indiāņi lietoja ehināciju, lai pasargātu sevi no saaukstēšanās, arī dažādu ādas slimību un ievainojumu ārstēšanai. Ehinācija, Amerikā saukta arī par čiekurpuķi, ir daudzgadīgs augs, kas turklāt skaisti zied, tāpēc nereti sastopams dārzos un apstādījumos. Purpursarkanā ehinācija satur aktīvās vielas, kas paaugstina organisma nespecifiskās aizsargspējas: palielina leikocītu - granulocītu skaitu un paaugstina to spēju iznīcināt organismā iekļuvušos mikroorganismus. Purpursarkanās ehinācijas aktīvās vielas paaugstina organisma aizsargspējas pret elpceļu un urīnceļu infekcijām. Ehinācijas produkti ir lietderīgi dažādu saaukstēšanās slimību un gripas profilaksei un arī tad, ja slimība jau sākusies. Ieteicami arī gadījumos, kad cilvēks spiests ilgāku laiku lietot antibiotikas, lai ārstētos no hroniskām infekcijām, jo tas izraisa šūnu imunitātes reakciju pavājināšanos. Ehinācijas produkti nāks par labu arī tiem, kuriem stāv priekšā krasa apstākļu maiņa, piemēram, brauciens uz valstīm ar stipri atšķirīgu klimatu, jo jebkura šāda pārmaiņa var nelabvēlīgi ietekmēt organisma imunitāti: ja imūnsistēma nepagūst adaptēties jaunajos apstākļos, jūtami palielinās risks saslimt ar dažādām slimībām.

Melnais plūškoks

Varētu teikt, ka plūškoks Latvijā šobrīd nāk modē. Interese par to aug ne tikai dārzkopju aprindās, bet arī veselīgu produktu cienītāju vidū. Senos laikos to sauca par pliederu. Pasaulē plūškoks ir viens no pazīstamākajiem ārstniecības augiem. Saskaņā ar ASV Lauksaimniecības departamenta datiem, melnā plūškoka (Sambucus nigra) ogās ir gandrīz divas reizes augstāka antocianīdu koncentrācija nekā jebkurās citās ogās. Antocianīdi ir augu valsts krāsvielas, visspēcīgākie dabā sastopamie antioksidanti - vielas, kas darbojas, lai pasargātu šūnas no iespējamiem brīvo radikāļu izraisītajiem bojājumiem, kā arī stimulē organisma imūnsistēmu. Plūškoka ogas turklāt satur arī askorbīnskābi, karotīnu, rutīnu, alkaloīdu - sambucīnu, miecvielas, organiskās skābes, ēteriskās eļļas u.c. Tēlaini varētu teikt, ka plūškoka sulas aktīvās vielas konkurē ar vīrusiem, jo neļauj tiem iekļūt šūnās, bet, ja vīruss jau ir nokļuvis šūnā un cilvēks ir saslimis, šīs vielas neļauj vīrusam vairoties un pāriet uz citām šūnām.

LIVOL EXTRA C COLD

Ideāli piemērots produkts lietošanai aukstajā sezonā, lai papildinātu ikdienas uzturu. Tā sastāvā ir dabīgi augu - ehinācijas, mežrozīšu un melnā plūškoka - ekstrakti, kā arī C vitamīns. Skandināvu kvalitātes produkts ar patīkamu svaigu augļu garšu pieaugušajiem un bērniem no 12 gadu vecuma.

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu. / Publicitātes foto

***

Der zināt!

Imūnsistēmas nelabvēļi:

krasas laika apstākļu pārmaiņas;

zema gaisa temperatūra - sevišķi tad, ja cilvēks nav norūdījies un nepiemēroti ģērbjas;

hronisks miega trūkums;

mazkustīgs dzīvesveids, nedošanās svaigā gaisā;

personiskās higiēnas prasību neievērošana;

nepilnvērtīga pārtika;

smēķēšana, alkohola pārmērības, narkotiku lietošana;

stress, nomāktība, garīga pārslodze

*

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Orkla Care