Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Rezidentu algas sola palielināt atbilstoši likumam. Citiem par 10%

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Veselības ministrija ziņojumā piedāvā jauno ārstu rezidentu algas nākamgad palielināt par 20 procentiem, bet pārējo mediķu atalgojumu par 10 procentiem, šo palielinājumu attiecinot tieši uz zemākajām algām veselības nozarē.

Otrdien valdības izbraukuma sēdē Alūksnē šo Veselības ministrijas ziņojumu ministri apstiprināja un konceptuāli vienojās, ka šāds mediķu algu palielinājums nākamgad būs.

Veselības ministrijas ziņojumā, ko skatīja valdība, teikts, ka no nepieciešamā finansējuma, lai turpinātu plānoto darba samaksas pieaugumu ārstiecības personām, pašlaik ir pieejama puse, tas ir, 60,1 miljons eiro. No šīs naudas 42,1 miljons eiro jau veselības nozarei ir plānots nākamā gada budžetā kā papildu finansējums, par ko Saeima jau pieņēma lēmumu, pirmajā lasījumā izskatot budžeta likumprojektu. Vēl 16 miljonu eiro veselības nozarei paredzēts piešķirt ar nākamo Saeimas balsojumu par budžeta likumu.

No ziņojuma izriet, ka šī nauda iegūta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Savukārt vēl divi miljoni eiro ir «atrasti» pašā Veselības ministrijā saistībā ar ekonomiju stacionārajā veselības aprūpē, pamatojoties uz plānotā pacientu skaita samazinājumu. Jāpiebilst, ka šī nauda nonāks ne tikai veselības nozares iestādēs strādājošo atalgojuma palielinājumam, bet arī aizsardzības, iekšlietu, tieslietu un labklājības nozarēs strādājošo mediķu algu palielinājumam.

Veselības ministrijā norāda, ka nākamgad rezidentiem zemākā darba samaksa varētu palielināties par 20 procentiem, savukārt pārējām ārstniecības personām zemākās darba samaksas pieaugums varētu sasniegt 10 procentu. Zinot to, ka mediķiem tika solīts algu kāpums par 20 procentiem, Veselības ministrija argumentē, ka, apstiprinot algu palielinājumu par 10 procentiem, saglabāšoties algu kāpums un tas tad notiks jau ceturto gadu pēc kārtas. Atalgojuma sadalē Veselības ministrija plāno virzīties pēc pamatprincipa - nodrošināt darba samaksas pieaugumu rezidentiem 20 procentu apmērā un pārējām ārstniecības personām 10 procentu apmērā. Lai nodrošinātu, ka piešķirtais finansējums maksimāli efektīvi tiek novirzīts paredzētajam mērķim - zemāko algu palielināšanai, Nacionālais veselības dienests, slēdzot līgumus par valsts apmaksāto pakalpojumu sniegšanu, paredzēs līgumā nosacījumu finansējumu novirzīt darba samaksas palielināšanai, kas nepārsniedz trīs vidējās tautsaimniecībā nodarbināto mēnešalgas.

Iezīmējot problemātiku ar mediķu pieejamību valsts finansētajā veselības aprūpē, Veselības ministrija ziņojumā norāda, ka ārsti noveco, un 2018. gadā vecumā virs 55 gadiem jau bija 46,5 procenti ārstu, kamēr vecuma grupā līdz 35 gadiem tikai 20 procentu, kas liecina par to, ka paaudžu nomaiņa ārsta profesijā un līdzsvarota profesijas attīstība ilgtermiņā ir apdraudēta. Pēc Latvijas Jauno ārstu asociācijas sniegtās informācijas par medicīnas studentu, kas noslēdz medicīnas studijas, aptaujas rezultātiem, ceturtā daļa no aptaujātajiem plāno savu turpmāko profesionālo darbību veidot ārpus Latvijas. Tiesa, šie labi zināmie fakti, kurus vasarā arī aktualizēja Valsts kontrole, kā argumentācija parādījušies tikai tagad, jo, kā zināms, uz pirmo lasījumu budžeta likumā par jauno ārstu - rezidentu atalgojuma kāpumu vispār nebija runas. Veselības ministrija norāda, ka rezidentu algu palielinājumam par 20 procentiem ir nepieciešami vairāk nekā četri miljoni eiro. Daļu šā finansējuma Veselības ministrija gūs pati no saviem līdzekļiem, piedāvājot pārdalīt ambulatorajiem pakalpojumiem paredzēto naudu.

Kādu algu var sagaidīt rezidenti nākamgad, ja šo Veselības ministrijas piedāvājumu apstiprinās Saeima? Plānots, ka rezidentiem, kuri strādās reģionu slimnīcās vai ģimenes ārstu praksē ārpus Rīgas, mēnešalga būs 1482 eiro pirms nodokļu nomaksas par vienas slodzes darbu. Jaunajiem ārstiem, kuri izvēlas strādāt un mācīties reģionos, atalgojums ir par 30 procentiem lielāks. Pašlaik tas ir 1235 eiro. Savukārt rezidentiem, kuri strādā citās slimnīcās, alga plānota 1140 eiro uz papīra (pašlaik - 950 eiro). Vēl Veselības ministrija paredzējusi maksāt lielāku algu rezidentiem, kuri ir jau mācību trešajā gadā, visticamāk, lai mēģinātu šos jaunos ārstus «pieturēt» slimnīcās.

Savukārt desmit procentu algu pieaugums mediķiem kopumā dotu ikmēneša pielikumu no 52 līdz 108 eiro mēnesī, piemēram, zemākā mēnešalgas likme ārstiem pašlaik ir 1079 eiro, bet 2020. gadā būs 1187 (pirms nodokļu nomaksas).

***

Medicīnas rezidenti

Rezidentu algas šobrīd un plānotais algu palielinājums 2020. gadā (eiro, bruto)

2019. gadā 2020. gadā

Mēnešalga reģionālajā daudzprofilu slimnīcā* vai ģimenes ārsta praksē ārpus Rīgas 1235 1482

Mēnešalga pārējās ārstniecības iestādēs 950 1140

Mēnešalga 3. rezidentūras gada pamatspecialitātē un 1. gada papildspecialitātēs reģionālajā slimnīcā,

ģimenes ārsta praksē ārpus Rīgas 1630

Mēnešalga 3. rezidentūras gada pamatspecialitātē un 1. gada papildspecialitātēs pārējās ārstniecības iestādēs 1254

*Reģionālajās slimnīcās rezidentiem paredzēta par 30% lielāka darba samaksa

Avots: Veselības ministrija


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2019/11/13/rezidentiem-apsola-algas-palielinat