Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Pēta kontracepcijas tablešu blakusefektus pusaudzēm

© Andrius Ufartas/ F64 Photo Agency

Tīņu vecuma meitenēm, kuras lieto orālo kontracepciju, biežāk raksturīgs raudulīgums, pārmērīga miegainība un ēšanas traucējumi nekā vienaudzēm, kuras to nelieto, ziņo CNN, atsaucoties uz medicīnas žurnālā JAMA Psychiatry publicēta pētījuma datiem.

Pusaudzēm, kuras lieto pretapaugļošanās tabletes, konstatēts arī lielāks depresijas attīstības risks pieaugušā vecumā neatkarīgi no tā, vai viņas turpina vai neturpina lietot šos preparātus. Meitenēm biežāk ir runa nevis par klīnisku depresiju, bet par depresīviem simptomiem - biežāku raudāšanu, pārāk ilgu gulēšanu, mazvērtības sajūtu un pašnāvības domām. Tas viss negatīvi ietekmē dzīves kvalitāti.

Pētījumā tika iesaistītas 1010 Nīderlandē dzīvojošas meitenes un jaunas sievietes, apkopojot datus deviņu gadu periodā un noskaidrojot kontracepcijas tablešu lietošanu 16, 19, 22 un 25 gadu vecumā. Pētnieki nevar noteikti apgalvot, ka tieši orālā kontracepcija izraisa depresīvos simptomus, viņi arī neaicina meitenēm tos vairs nenozīmēt, jo šie preparāti gan pasargā no nevēlamas grūtniecības, gan atvieglo nepatīkamos simptomus mēnešreižu laikā, taču viņi aicina gan vecākus, gan ārstus, kuri šīs pacientes novēro, pievērst lielāku uzmanību varbūtējām depresīvām izpausmēm.