Cukurotās brokastu pārslas nav veselīgas

© F64 Photo Agency

Kellog Company piekritusi vairs nedēvēt par veselīgām stipri saldinātās brokastu pārslas, informē Today.

Tiesas prāvā, ko maijā ierosinājusi Ņujorkas un Kalifornijas iedzīvotāju grupa, bija jāizskata likumsakarīgs jautājums: vai produktus, kuros ir tik liels pievienotā cukura daudzums, drīkst saukt par veselīgiem? Ir zinātniski pierādīts autoritatīvos pētījumos un metaanalīzēs, ka pārmērīgs pievienotā cukura patēriņš ir veselībai kaitīgs. Ja vairāk nekā pieci procenti dienā uzņemto kaloriju nāk no pievienotā cukura, tas paaugstina sirds slimību, diabēta, aknu slimību un dažādu citu hronisku slimību risku.

Amerikas Sirds asociācija iesaka sievietēm nelietot vairāk par sešām, bet vīriešiem vairāk par deviņām tējkarotēm cukura dienā. Tējkarošu skaitu var aptuveni aprēķināt, izdalot uz iepakojuma gramos norādīto cukura daudzumu ar četri. Ir brokastu pārslu šķirnes, kur vienā pašā porcijā cukura daudzums iznāk lielāks par dienas normu. Izpētīt informāciju par produktu sastāvu ir svarīgi, jo ražotāji mēģina piešķirt tiem «veselīgāku» izskatu, piemēram, atainojot skaistas lauku ainavas, vārpiņas u.c., izvēloties nebalinātu papīru, mazāk spilgtas krāsas, tāpat var gadīties, ka veselīguma norādi, negrēkojot pret īstenību, uz iepakojuma attiecina nevis uz visu produktu kopumā, bet uz kādu atsevišķu sastāvdaļu.

Svarīgākais