Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Pārstrādāšanās tiešām kaitē sirdij

© Reinis Hofmanis/F64 Photo Agency

Ja darbdiena ilgst vairāk par 10 stundām un tas notiek 50 reizes gadā, tad infarkta risks palielinās par 29 procentiem – šādu faktu publicējusi Amerikas Sirds asociācija.

Secinājums izdarīts, izpētot datus par 143 000 cilvēku no 18 līdz 69 gadu vecumam. Ja šāda pārstrādāšanās jau notiek desmit un vairāk gadu, tad infarkta risks pieaug pat par 45 procentiem. Negaidīts atklājums, kas izriet no šīs analīzes, ir fakts, ka minētā saistība visizteiktāk izpaužas cilvēkiem, kuri vēl nav sasnieguši 50 gadu vecumu.

Iegūtie rezultāti par pārstrādāšanās nelabvēlīgo ietekmi sasaucas ar daudzu iepriekš veiktu pētījumu datiem, piemēram, kādā no tiem noskaidrots, ka, nedēļā strādājot 55 stundas vai ilgāk, pieaug sirds slimību risks. Lai to samazinātu, eksperti iesaka turēties pie astoņu stundu darba dienas un lietot veselīgu, sabalansētu uzturu, kā arī izanalizēt savu dienas režīmu, pienākumu sarakstu, lai efektīvāk strukturētu darāmos darbus un vajadzības gadījumā novilktu robežas, neļaujot priekšniekiem un kolēģiem sevi pārslogot. Perfekta līdzsvara atrašana starp darbu un privāto dzīvi ir būtiska sirds veselības saglabāšanai.