Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

IESKATIES! Brāļiem Raivo un Rihardam vajadzīga palīdzība ārstēšanā

© Publicitātes foto

Grīnvaldu ģimenē aug divi dēli – Rihards un Raivo. Abi puikas ir ļoti gaidīti un mīlēti, un viņi abi ir autisti. Vecākajam Raivo ir 13 gadi, bet jaunākajam Rihardam nesen palika 6. Vecāki ilgi nevarēja saņemties otram bērniņam, baidoties, ka nelaime var atkārtoties. Taču viņi ļoti gribēja, lai vecākajam dēlam dzīvē līdzās būtu kāds tuvs cilvēks, kurš varētu viņu aizstāvēt un atbalstīt. Taču viss izvērtās par dubultu pārbaudījumu. Jaunākajam dēlam traucējumi izrādījās vēl nopietnāki, nekā vecākajam.

Māmiņas dzīve, audzinot bērnu ar autismu, nepavisam nav viegla. Pastāvīgs stress, bailes, nogurums, spriedze… Ļoti bieži arī bezspēcība. Un turpat arī neaprakstāma mīlestība, pateicoties kurai vecāki spēj to visu izturēt un nenolaist rokas. Tikai mīlestība palīdz vecākiem katru dienu paveikt savu varoņdarbu. Tieši varoņdarbu, jo savādāk to nosaukt nevar.

Brāļu Raivo un Riharda Grīnvaldu atbalstam labdarības fonds BeOpen ir atvēris kontu, lai savāktu līdzekļus īpašas terapijas apmaksai. Kontam ir piesaistīts arī programmas “Zaļā lampa” ziedojumu tālrunis 90006384. Maksa par zvanu 1,42 eiro.

Ar brāļu māmiņu Zani mums izdevās satikties tikai pašā vakarā, jo visu dienu viņa skrien kā vāvere ritenī. Bērni prasa pastāvīgu uzmanību, laika sev pavisam neatliek. Neraugoties uz to, Zane ir ļoti smaidīga, sirsnīga un pozitīva. Tikai retos brīžos, stāstot par bērniem, viņas acīs sariešas asaras.

Vērsties pēc palīdzības Zane saņēmās tikai šogad, jo vienmēr ir uzskatījusi - lai nopelnītu vairāk bērnu ārstēšanai, ir vairāk jāstrādā. Zane ar vīru nodarbojas ar izbraukuma tirdzniecību, pārdodot suvenīrus un rotas tirdziņos Jūrmalā, Kalnciema kvartālā un citur. Taču šogad Zane padevās, jo saprata, ka, pat strādājot 24 stundas diennaktī, viņi nespēs nodrošināt bērniem nepieciešamo terapiju. Ģimene jau ir pārdevusi visu, ko vien varēja pārdot, bet pret dzīvokļa ķīlu bankā ir paņemts kredīts.

Grīnvaldu ģimene mitinās mazā divistabu dzīvoklītī. Pieci cilvēki - mamma, tētis, divi dēli un mammas vecmāmiņa, kura ir uzaudzinājusi Zani un ļoti viņai palīdz.

Lai apmaksātu vienu ABA terapijas nodarbību un vienu sociālās pediatrijas nodarbību nedēļā katram dēlam, ir nepieciešami 50 eiro. Uz diviem sanāk 100. Katru nedēļu, gadu no gada. Ja tas netiek darīts, nav nekādu izredžu atvieglot bērnu un ģimenes eksistenci un vismaz nedaudz adaptēt zēnus dzīvei. Šī terapija ir nepieciešama, lai pakāpeniski, maziem solīšiem pārvarētu attīstības un uzvedības traucējumus.

Tas nav vienreizējs maksājums, zēniem terapija nepieciešama visu laiku, gadiem ilgi. Valsts atbalsts ir burtiski piliens ģimenes izdevumu jūrā. Ģimenei, kurā aug divi bērni ar attīstības traucējumiem,šāda summa ir nepaceļama nasta. Saprotot, kā tā ir vienīgā reālā iespēja apmaksāt terapiju, Zane pieņēma lēmumu vērsties pēc atbalsta labdarības fondā.

Divi bērni ar autismu vienā ģimenē ir neiedomājams pārbaudījums. Taču Zane nepieļauj pat domu par to, lai atdotu bērnus uz specializētu iestādi un pārliktu rūpes par viņiem uz valsts pleciem. Viņi ar vīru un vecmāmiņu ļoti mīl savus zēnus un uzskata rūpes par viņiem par galveno savas dzīves uzdevumu. Bet par dzīves jēgu viņi uzskata mīlestību…

Vecākais brālis

Vecākajam Raivo ir 13 gadi. Aizdomas par to, ka kaut kas nav kārtībā, vecākiem parādījās, kad Raivo bija trīs gadiņi. Bērnam pēkšņi sākās krampji, viņš sāka dīvaini uzvesties, nerunāja, pārstāja komunicēties. “Viņš pēkšņi it kā iekrita citā pasaulē,” saka mamma.

10gadi neatlaidīga darba un nepārtrauktu nodarbību deva savus rezultātus - šodien Raivo ir atvērts, sirsnīgs un centīgs zēns. Viņš ir sācis izrunāt atsevišķus vārdus, turklāt vienlaicīgi latviešu, krievu un angļu valodā. Zanedomā, ka tas nāk no televizora, jo Raivo ļoti patīk multfilmas. Viņam patīk kaut ko meistarot un zīmēt - vagonus, vecus tramvajus un nez kādēļ pingvīnus. Bet pavisam nesen piepildījās mammas ilggadējais sapnis… Vienu vakaru Raivo pienāca pie viņas un pavisam skaidri pateica: “Zane, es tevi mīlu.” Stāstot par to, mammai birst laimes asaras.

Jaunākais brālis

Jaunākajam dēlam Rihardam šogad palika 6. Viņš nerunā. Salīdzinot ar vecāko brāli, Rihards ir vēl grūtāks bērns - spītīgs, nevaldāms, ļoti skaļš un aktīvs. Lai iemācītos saprast, ko viņš grib, Zane apmeklē speciālas nodarbības vecākiem, kas audzina bērnus ar autismu. Rihards nemāk pats apģērbties un nesaprot, ko darīt ar karoti - ēd tikai ar rokām. Zane lielas cerības liek uz sociālpediatrijas nodarbībām. “Raivo mums jau ir iemācījies ēst kā aristokrāts, - stāsta Zane, - ar salvetēm, nazi un dakšiņu. Rihardam pagaidām tā nesanāk. Taču visu var iemācīties - soli pa solim.”

Sapņi un Ziemassvētku vecītis

Viņu mazajā Imantas dzīvoklītī ir ļoti šauri.Vienā istabā dzīvo vecāki ar Rihardu, otrā mitinās vecvecmāmiņa Brigita ar Raivo. “Bez vecmāmiņas palīdzības mēs noteikti netiktu galā,” stāsta Zane. “Viņa savulaik mani uzaudzināja, bet tagad viņa ir labākā draudzeneRaivo. Rihards gan ir tēva dēls. Vīrs uz visu ir gatavs viņa labā - lutina un nespēj atteikt…”

Tajā dienā, kad mēs tikāmies ar Zani, uzkrita sniegs, un zēni nolēma, ka drīz atnāks Ziemassvētku vecītis. Raivo jau ir sagatavojis viņam nopietnu pasūtījumu - sava mīļotā dzelzceļa muzeja suvenīru veikaliņā viņš ir noskatījis vilciena modeli un ļoti cer, ka Ziemassvētku vecītis piepildīs viņa sapni. Par to viņš kopā ar vecmāmiņu sola uzcept vecītim piparkūkas.

Bet Zane sapņo par to, ka kādreiz, kad bērni būs vecāki un Rihards pateicoties nodarbībām kļūs mierīgāks, viņi visi kopā aizbrauks kaut kur atpūsties. Viņi vēl nekur nav bijušikopā. Zanes sapnis ir, lai arī Rihards iemācītos izrunāt pirmos vārdus un pateiktu viņai “Es tevi mīlu”. Un vēl viņa ļoti grib uztaisīt remontu, vismaz virtuvē. Taču tas pagaidām nav iespējams, jo visa nauda aiziet bērnu ārstēšanai.

Par mīlestību

Audzinot bērnus ar autismu, ir ļoti grūti visu laiku turēt sevi rokās, savaldīties un nesākt dusmoties. Šādos brīžos Zane atceras daktera Torsunova vārdus: “Vienīgā iespēja palīdzēt cilvēkam ir mīlēt viņu”. Par mīlestību Zane saka tā: “Mīlēt nozīmē saprast un cienīt otru cilvēku, nelikt savas intereses augstāk par visu. Domāt nevis par sevi, bet par to, kā izdarīt labāk tam, kuru mīli.”

“Bērni ir izmainījuši mūsu dzīvi,” atzīst Zane. “Man pat raksturs ir mainījies. Tagad bērnu labā esmu gatava uz visu. Īpašo bērnu vecākiem neklājas viegli. Trūkst sapratnes un atbalsta. Ir rūgti un sāpīgi dzirdēt, kad ārsts kategoriski saka: “Ko jūs gribējāt? Jums vienalga nekas nesanāks.” Tādos brīžos es varu vienkārši piecelties un aiziet. Par Raivo man kādreiz teica, ka viņš nekad nerunās. Taču pēc vairāku gadu pamatīgām nodarbībām mans dēls komunicē, gūst nelielus panākumus, mainās. Galvenais - nepastāties pusceļā.”

Zane atzīstas, ka vēl līdz šim tic brīnumiem. Taču, lai brīnumi notiktu, ir daudz jāstrādā un pa īstam jātic. Un ļoti spēcīgi jāmīl.

Kam nepieciešama palīdzība

Līdzekļi ir nepieciešami, lai apmaksātu abiem brāļiem ārstu nozīmēto ABA terapijas kursu un sociālpediatrijas kursu.Vienas nodarbības cena ir 25 eiro. Kopā abiem bērniem ir nepieciešams savākt 5000 eiro.

Bankas rekvizīti ziedojumiem:

Labdarības fonds BeOpen

Reģistrācijas nr. 50008218201

Konta nr. LV59 CBBR 1123 2155 000 10

Maksājuma mērķis: Zaļā lampa, palīdzība Raivo un Rihardam Grīnvaldiem.