Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Kā vieglāk pārciest skumjas

© pixabay

Kad ap sirdi ir ļoti bēdīgi, iztēlojies savas skumjas kā atsevišķu personu un īpašības, kādas tai piemīt, – tad kļūs vieglāk, iesaka Today.

Šī tehnika it kā nodala cilvēku pašu no viņa skumjām, un tāda distancēšanās padara emocijas mazāk intensīvas, uzskata Teksasas universitātes zinātnieki. Eksperimentā piedalījās 114 cilvēku, kuri tobrīd bija ļoti noskumuši, piemēram, pārcietuši tuva cilvēka zaudējumu. Pusei bija vienkārši jāapraksta, kas šobrīd ietekmē viņu prāta stāvokli, bet otrai pusei vajadzēja iztēloties, kādas būtu viņu skumjas, ja tās pārvērstos par dzīvu cilvēku.

Izvērtējot skumju intensitāti pēc speciālas skalas, atklājās, ka tiem, kuri savas skumjas bija aprakstījuši kā atsevišķu personu, tās nebija tik stipras kā citiem. Skumjas cilvēki vizualizēja dažādi, piemēram, kā mazu meiteni, kura iet lēni, ar nolaistu galvu, bālu cilvēku, kurš nesmaida, kādu sirmgalvi ar iekritušām acīm.

Kādā citā, agrāk notikušā, pētījumā tika noskaidrots, ka zināma emocionāla distancēšanās palīdz mazināt trauksmi: tas labāk izdevās cilvēkiem, kuri par sevi runāja trešajā personā, saucot sevi vārdā vai izmantojot vietniekvārdus. Tas ļauj palūkoties uz sevi it kā no malas un labāk saprast, kas notiek. Pagaidām nav skaidrs, vai šī distancēšanās tehnika derētu arī depresijas slimniekiem. Un nekādā ziņā nevajag to attiecināt uz pozitīvām emocijām. Es esmu laimīgs, es esmu priecīgs - to droši sakiet pirmajā personā.