Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Veselība

Jauna mode: noskaidrot savas attiecības ar alkoholu

© Depositphotos.com

ASV arvien lielāku popularitāti gūst vēlme izpētīt, kāda ir dzīve, iztiekot bez alkohola vai ierobežojot tā patēriņu, raksta She Knows.

Kustībā, kurai dots nosaukums sober curious, ko varētu tulkot kā «ziņkārīgs par atturību» vai «atturības izzinātājs», var iesaistīties dažādi interesenti, tā nav domāta tikai alkohola atkarības varā nonākušiem cilvēkiem vai tiem, kuri vēlas kļūt par absolūtiem nedzērājiem. Šie cilvēki grib izprast, kāda ir alkohola loma viņu dzīvē un vai tiešām ir vērts dzert, tērēt tam laiku, naudu un veselību. Viņi mēģina atrast alternatīvu alkohola lietošanai, kaut gan tas nav vienkārši gadsimtos veidoto tradīciju un zināma sociālā spiediena dēļ. Piemēram, plaši tiek popularizēta vīna kultūra, ļaudis saskandina glāzes gan seriālos, gan reālajā dzīvē, tā ir gan socializācija, gan atpūta pēc spraigas darba dienas. Tie, kuri iesaistās šajā kustībā, nevēlas pakļauties uzspiestajiem stereotipiem, bet grib veidot saikni ar citiem cilvēkiem, iztiekot bez alkohola.

Vajadzīga zināma apņēmība un pat drosme, lai atteiktos no ierastās sadzeršanas ar kolēģiem vai vīna glāzes uz jaunā pāra veselību kāzās. Daži atzīst, ka sākumā jutušies slikti dažādās kopā nākšanas reizēs, atkal un atkal atsakoties no dzērienu piedāvājumiem un atbildot uz jautājumu - kāpēc tu nedzer? Taču ar laiku nedzeršana kļuvusi pierasta, pārliecība par sevi augusi; skaidra, alkohola neietekmēta domāšana palīdzējusi veidot patiesākas attiecības ar cilvēkiem, izdevies atrast veidus, kā tikt galā ar stresu, nemeklējot mierinājumu glāzītē. Iznācis arī jūtams līdzekļu ietaupījums, nemaz nerunājot par to, ka uzlabojusies fiziskā pašsajūta, miega kvalitāte, ādas un matu stāvoklis, mazāk izteiktas kļuvušas garastāvokļa svārstības.

Zināmas bažas gan izraisa fakts, ka interese par dzīvi bez alkohola šobrīd ir modes lieta, bet tā var arī iziet no modes un apsīkt. Tiem, kuri nav atkarīgi no alkohola, nekas nenotiks, bet atkarīgajiem ir vitāli svarīgi dzeršanu neatsākt, kas, kustībai izjūkot, varētu būt problemātiski. Taču iespējams, tai būs daudzsološs turpinājums, jo cilvēki novērtēs pozitīvo efektu, iespēju sevi labāk saprast, pieņemt un dzīvot savu patieso dzīvi ar skaidru prātu, cer eksperti.