Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Pirms operācijas – uz gripas poti

© Depositphotos.com

Tuvojoties gripas sezonai, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti aicina cilvēkus, kuriem gripas sezonā – tuvāko mēnešu laikā, ieskaitot nākamā gada pirmos ziemas mēnešus – paredzēta ķirurģiska operācija slimnīcā, plānots veikt kādas ārstnieciskas manipulācijas ārstniecības iestādēs, plānota vizīte poliklīnikā pie ārsta speciālista vai arī paredzēts apmeklēt ģimenes ārstu, pirms tam potēties pret gripu.

Vienlaikus ārsti vērš uzmanību, ka būtu ieteicams vakcinēties hronisko slimību pacientiem, piemēram, pacientiem, kuri sirgst ar dažādām sirds un asinsvadu slimībām, hroniskām plaušu slimībām, aknu, nieru, onkoloģiskām slimībām, cukura diabētu, aptaukošanos u.c. Pret gripu būtu jāvakcinējas tiem, kuriem ikdienā klātienē jākomunicē ar lielu cilvēku skaitu, piemēram, medicīnas iestāžu ārstniecības personālam.

Profesore Baiba Rozentāle, stacionāra Latvijas Infektoloģijas centrs galvenā ārste, teic: «Es un mani tuvinieki, tajā skaitā mazbērni, esam vakcinējušies pret gripu. Tā ir vienīgā drošā aizsardzība pret smagu gripu un tās komplikācijām. Pagājušajā gripas sezonā vīruss izdzēsa 86 cilvēku dzīvības! Esmu ārste infektoloģe un rosinu ikvienu, konsultējoties ar savu ģimenes ārstu vai ārstējošo ārstu, pieņemt izsvērtu lēmumu. Vakcinācija Latvijas Infektoloģijas centra poliklīnikas vakcinācijas kabinetā izmaksās 12 eiro. Katru darbdienu pie mums vakcinējas ap 100 pacientu. Tā ir četru komponentu vakcīna, no kuriem divi ir pret A vīrusa apakštipiem un divi - pret B gripas vīrusa apakštipiem. Vakcīna atbilst Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām, un tās efektivitāti apstiprinājusi Eiropas Zāļu aģentūra.»

Lai gan neviena vakcīna pilnībā nepasargā no saslimšanas, ir pierādīts, ka pat gadījumā, ja vakcīna nepasargās no inficēšanās un/vai saslimšanas, tā tomēr atvieglos un saīsinās slimības gaitu. Galvenā potēšanās priekšrocība: vakcīna pasargās hronisko slimību pacientus, mazinot iespējamo gripas komplikāciju risku un dzīvības apdraudējumu, ne tikai atrodoties sabiedrībā, bet arī nonākot slimnīcā. Tādēļ mediķi atkārtoti aicina vakcinēties iepriekšminētajās riska grupās iekļautos pacientus, lai nepieļautu cilvēka dzīvībai nelabvēlīga iznākuma risku. Gripa Latvijā izplatās rudens un ziemas periodā, tādēļ šobrīd ir labākais laiks veikt vakcināciju, neatliekot to uz vēlāku laiku. Imunitāte pret gripu izveidojas aptuveni septiņu dienu laikā pēc vakcīnas saņemšanas.