Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Pieaugusi saslimšana ar salmonelozi: šogad sasirguši 336 cilvēki

© CDC / SWNS.com/SCANPIX/LETA

Šā gada deviņos mēnešos Latvijā reģistrēti 336 saslimšanas gadījumi ar salmonelozi, kas ir par 21 gadījumu vairāk nekā pērn attiecīgā laika periodā, informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvis Gints Georgs Muraševs.

Šogad septembrī tika reģistrēti 42 saslimšanas gadījumi, savukārt 2018.gada septembrī - 68 gadījumi.

Ņemot vērā, ka nav zināms kopš kura laika tirgū bija pieejama no Polijas ievestā piesārņotā putnu gaļa, SPKC nevar saistīt šogad reģistrētos saslimšanas gadījumus ar šīs putnu gaļas lietošanu uzturā, skaidroja Muraševs.

Viņš norādīja, ka pastāv lielāks inficēšanās risks objektos, kuru lietotajos produktos PVD konstatēja salmonellas baktēriju klātbūtni. Tomēr, ja pārtikas uzņēmums ievēro labu ražošanas un higiēnas praksi visos pārtikas aprites posmos, risks saslimst ar salmonelozi ievērojami samazinās.

Jau ziņots, ka PVD pastiprinātās kontroles laikā, kas uzsākta pēc tam, kad tika konstatēti saslimšanas ar salmonelozi gadījumi Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, konstatēja vairākas piesārņotas putnu gaļas partijas, kas ražotas Polijas uzņēmumā "Cedrob S.A.".

"Salmonella enteritidis" baktērija konstatēta SIA "Gaļsaimnieks" ņemtajos Polijas izcelsmes putnu gaļas paraugos, kā arī SIA "EVBL" ņemtā Polijas izcelsmes putnu gaļas paraugā.

Ārpuskārtas pārbaude kompānijā "Gaļsaimnieks" notika pēc konstatēšanas, ka šis uzņēmums piegādā putnu gaļu SIA "Baltic Restaurants Latvia", kas nodrošināja ēdināšanas pakalpojumus Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēm laikā, kad tur tika konstatēti saslimšanas gadījumi ar salmonelozi, un arī tirdzniecības centra "Stockmann" darbiniekiem. Savukārt kompānija "EVBL" pārbaudīta pastiprināto pirmsskolas izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumu pārbaužu ietvaros, kas tika sāktas pēc bērnu saslimšanas gadījumiem Siguldā.

Abos gadījumos "Salmonella enteritidis" konstatēta izejvielā, ko piegādājis Polijas uzņēmums "Cedrob S.A.". Iepriekš PVD bija konstatējis četras piesārņotas putnu gaļas partijas, kas ražotas uzņēmumā "Cedrob S.A.", un aicināja Latvijas pārtikas produktu ražotājus un izplatītājus izvērtēt savu sadarbību ar šo Polijas uzņēmumu.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka ir vairāki desmiti uzņēmumu, kuriem piegādāta gaļa no Polijas, kurā konstatēja salmonellu. Tostarp visvairāk attiecīgās partijas gaļa vispirms piegādāta "EVBL" saldētavai Kuldīgas šosejā 96 - 2288 kilogrami, Igaunijas uzņēmuma "Vicarelli Saare" - 429 kilogrami, Igaunijas uzņēmumam "Vicarelli, Maksi kook" - 397 kilogrami, uzņēmumam "Kita 18" Rencēnu ielā, Rīgā - kopumā 325 kilogrami, "Bidfood" Lubānas ielā, Rīgā - 291 kilograms, "Ādažu desu darbnīcai" Jūrmalā - 284 kilogrami, "Serenum" Ventspilī - 219 kilogrami, Jelgavas tirgum - 151 kilograms. Mazākos apjomos šī gaļa piegādāta ēdināšanas uzņēmumiem ar vairākām ēstuvēm - "Tiamo grupai", "Aniva", "Fristar", "Žaks 2", "Vita mārkets", "Diāna".

Šie vairāki desmiti uzņēmumu tālāk ar šo gaļu ir apgādājuši lielu skaitu izglītības iestāžu visā Latvijā. Lielākā no pašvaldībām, kura saņēmusi šādu gaļu, ir Rīga, kam seko Liepāja, Ogre, Ventspils, Jelgava un Pierīga.

Ziņots arī, ka, veicot pastiprinātu akūtu zarnu infekcijas slimību uzraudzību Siguldas un Siguldas novada iedzīvotājiem saistībā ar STEC infekcijas izplatības epidemioloģisko izmeklēšanu, tika atklāti arī salmonelozes gadījumi. Ar salmonellām inficējās bērni, kuri apmeklēja divas Siguldas pirmsskolas izglītības iestādes - "Ieviņa" un "Tornīši".

Savukārt oktobra sākumā vēdera infekcija tika konstatēta apmēram 50 universālveikala "Stockmann" darbiniekiem, kurus "Trakajās dienās" ēdināja SIA "Baltic Restaurant Latvia". Informāciju par saslimšanas gadījumiem "Stockmann" darbinieku ēdināšanas blokā PVD saņēma no paša "Baltic Restaurants Latvia".