Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Ar lāzeru pret dzimumzīmēm un pigmentāciju

SĀKOTNĒJI labdabīgie veidojumi var kļūt ne tik labvēlīgi. Dermatologi savā praksē ar to saskaras ik dienu, tieši tāpēc rekomendē reizi gadā veikt profilaktisku ādas veidojumu apskati © dephositphotos.com

Tā kā gada aukstā sezona – rudens, ziema un agrs pavasaris – ir vispiemērotākais laiks lāzerprocedūrām, kas atbrīvo no nevēlamiem ādas veidojumiem un pigmentācijas, ir īstais brīdis doties pie dermatologa, lai noskaidrotu, kādas sekas uz ādas veselību atstājis aizvadītajā vasarā saulē pavadītais laiks.

Kā lāzertehnoloģijas cīnās ar nevēlamām dzimumzīmēm un pigmentāciju, stāsta Lāzerplastikas klīnikas dermatoloģe Jeļena Moisejenko-Goluboviča (attēlā).

Publicitātes foto/Lāzerplastikas klīnika

Spēj atšķirt tikai speciālists

Vairākums dzimumzīmju ir labdabīgi veidojumi, un to skaitu parasti nosaka iedzimtība. Vienam dzimumzīmes ir kopš pirmajām mūža dienām, citam attīstās dzīves laikā, un ir pilnīgi normāli, ja gadu gaitā to skaits palielinās. Par to nav jāsatraucas, jo tas ir dabisks process, bet to, vai dzimumzīmes ir labdabīgas vai ļaundabīgas, spēj atšķirt tikai speciālists. Visbiežāk jaunas dzimumzīmes rodas saules ultravioleto staru iedarbībā, īpaši pēc sauļošanās sezonas. Pastiprināti tās veidojas pubertātes periodā, bet sievietēm arī hormonālo svārstību dēļ - grūtniecības un menopauzes laikā.

Tiek uzskatīts, ka ar dzimumzīmēm jābūt uzmanīgiem un tās īpaši nevajag aiztikt, tomēr nereti notiek citādi - gadās kādu dzimumzīmi aizķert, īpaši, ja tā atrodas, piemēram, matu zonā, kur to viegli saskrāpēt, ķemmējot matus, vai padušu zonā, kur to skar apģērba locījums. Ja dzimumzīme ir nopietni savainota, ieteicams doties pie ārsta, jo tas var veidot iekaisumu. Turklāt, ja dzimumzīme tiek regulāri ievainota - noplēsta vai noberzta, ir lielāks risks, ka tā varētu pāriet ļaundabīgā formā. Tādus veidojumus ieteicams likvidēt.

Ātri un nesāpīgi

Ādas veidojumus rekomendē likvidēt, ja notiek to sistemātiska traumatizācija vai, pacientu dermatoskopiski izmeklējot, veidojums tiek interpretēts kā aizdomīgs vai maligns. Ir gadījumi, kad priekšroka tiek dota lāzerablācijai (kosmētiskā efekta dēļ), taču tas pielietojams tikai labdabīgu veidojumu gadījumos. Ja ir aizdomas par sliktu veidojumu, tad tiek nozīmēta ķirurģiska ekscīzija.

Lāzerablācija jeb noņemšana ar lāzeri ir nesāpīga un ātra procedūra: zem veidojuma veic infiltrācijas (injekcijas) anestēziju un veidojumu noņem bez diskomforta. Brūcīte sadzīst 5-14 dienu laikā atkarībā no veidojuma lieluma.

Ja pēc speciālista slēdziena dzimumzīmi nevar vai nav ieteicams likvidēt ar lāzeru, tiek piedāvāta ķirurģiska ekscīzija. Labākais laiks ādas veidojumu noņemšanai ir rudens/ziema, jo saules ietekmē pēc šādas procedūras var veidoties pigmentācija, turklāt svīstot brūce var iekaist.

Ķirurģiski izņemtas dzimumzīmes neatjaunojas. Pēc lāzerablācijas dzimumzīmju atjaunošanos dažreiz novēro sejas zonā, ja likvidē intradermālo dzimumzīmi, kas ir piepacelta virs ādas līmeņa. Pigments var vizualizēties arī pēc tam, ja uz sejas vai ķermeņa likvidē intradermālās pigmentu saturošās (brūnas/melnas) dzimumzīmes. Šīs atjaunotās dzimumzīmes sauc par naevus reccurens.

Inovatīvas korekcijas metodes

Galvenie ādas pigmentācijas iemesli ir sauļošanās un hormonālas organisma pārmaiņas. Latvijas iedzīvotājiem, kam ir relatīvi gaiša ādas krāsa, ļoti jutīga pret saules ultravioleto starojumu un citiem ārējiem apstākļiem, pigmentācija līdzīgi kā dažādas paplašinātu asinsvadu patoloģijas (rozācija, hemangiomas, angiomas, varikozi paplašināti kapilāri) ir ļoti aktuāla problēma. Viens no efektīvākajiem risinājumiem gan asinsvadu patoloģiju, gan pigmentācijas likvidēšanā ir lāzerprocedūras.

Dakteres praksē bijuši gan pacienti ar atsevišķiem pigmenta plankumiem, gan sarežģīta pacientu grupa, kurus skārusi melasma (ādas krāsas izmaiņas, kas parādās kā tumši neregulāras formas plankumi ar labi norobežotām malām) - tā parādās uz hormonālo svārstību/traucējumu fona, tostarp grūtniecības laikā, vai arī ja ir problēmas ar vairogdziedzeri, kas ir viens no svarīgākajiem metaboliem orgāniem. Un šajā gadījumā viss ir stipri sarežģītāk, jo simtprocentīgu rezultātu dabūt nevar.

Melasmas gadījumā (tā biežāk ir izplatīta sievietēm) sākotnēji jāizpēta hormonālais statuss un vairogdziedzera rādītāji un tikai tad var uzsākt cīņu ar nevēlamo pigmentāciju. Iespējams, sadarbojoties arī ar pieredzējušiem kosmetologiem, jo ir gan injicējamas vielas, kas var izvadīt melatonīnu, gan lāzeri, kas ir Lāzerplastikas klīnikas arsenālā: tās ir gan IPL tehnoloģijas (intensīvi pulsējošās gaismas) jeb fototerapija, kas ir inovatīva estētiskās medicīnas un ādas novecošanās izmaiņu korekcijas metode, gan aleksandrīta lāzers, kas ir viena no efektīvākajām lāzerepilācijas iekārtām un ar ko apstrādā atsevišķus pigmenta plankumus, gan pasaulē atzītākā un par zelta standartu dēvētā jaunākās paaudzes krāsvielu lāzeru sistēma Vbeam, kas melasmas gadījumā strādā absolūti fantastiski.

Jāizmeklē ar dermatoskopu

Atsevišķi lentigo jeb saules atstātās pēdas padodas daudz vieglāk - šādus pigmentus var izbalināt pat ar vienu procedūru. Dakteres praksē ir daudz pacientu, kuriem pigmentācija parādījusies vai uz rētām, vai pēc vaksācijas izejot saulītē. Arī tādu var likvidēt ar vienu divām lāzerprocedūrām. Pēc procedūras pigmenta plankumi vienu divas dienas ir košāki, bet pēc tam pamazām nolobās. Protams, pirms ķerties klāt lāzeram, pacients tiek izmeklēts ar dermatoskopu, lai pārliecinātos, ka zem pigmenta plankuma/asinsvadu veidojuma neslēpjas kāds slikts veidojums, kas arī nereti mēdz maskēties un izskatās kā labdabīgs uzaugums. Turklāt ar gadiem hormonālā sistēma mainās un arī sākotnēji labdabīgie veidojumi var kļūt ne tik labdabīgi. Dermatologi savā praksē ar to saskaras ik dienu, tieši tāpēc rekomendē reizi gadā veikt profilaktisku ādas veidojumu apskati.

*Promo raksts tapis sadarbībā ar "Lāzeplastikas klīniku"