Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Uzzini, kā pasargāt un pareizi nodarbināt savas locītavas

© dephositphotos.com

Pateicoties mūsdienu mazkustīgajam dzīvesveidam, locītavu problēmas kļūst «jaunākas». Locītavas mīl kustības, bet nemīl pārslodzi. Tas nozīmē, ka jāiemācās tās pareizi nodarbināt un vienlaikus arī jāsaudzē.

Pirmie brīdinājuma signāli, kas vēsta, ka locītavām jāpievērš lielāka uzmanība, ir neliels diskomforts un stīvums, kāpjot pa kāpnēm, pieceļoties no sēdus vai guļus stāvokļa, noliecoties, velkot zeķes; locītavās var būt tāda kā sausuma sajūta.

Nevajadzētu sagaidīt brīdi, kad parādās locītavu sāpes, kustību ierobežojums, pietūkums un citi traucējoši simptomi, kad vairs neiztikt bez ārsta palīdzības.

Par locītavām īpaši jārūpējas ne vien senioriem, kā pierasts uzskatīt, bet arī sportistiem un smaga fiziska darba darītājiem, augošiem bērniem un jauniešiem, ikvienam fiziski aktīvam cilvēkam.

Ko varam darīt, lai rūpētos par locītavu veselību:

  • Saudzēt savas locītavas: izvairīties no liekas smagumu nešanas, izmantot iepirkumu ratiņus, somas uz ritentiņiem un dažādas citas ierīces, kas domātas kravas pārvietošanai. Ja darbs saistīts ar smagumu celšanu, jāiemācās to darīt pareizi. Turiet locītavas siltas, izvairieties no aukstuma un mitruma.
  • Normalizēt ķermeņa svaru: liekais svars rada papildu slodzi, veicinot ātrāku skrimšļu nodilumu. Locītavām klājas grūti, pat staigājot pa līdzenu horizontālu virsmu, bet, kāpjot lejup pa kāpnēm, jūtami pieaug slodze ceļiem un potītēm. Cilvēkam ar lieko ķermeņa masu ir grūtāk būt fiziski aktīvam, viņš kļūst mazkustīgs, un tas nāk par sliktu gan locītavām, gan visam organismam.
  • Staigāt: katru dienu ir ieteicams lēnā gaitā pastaigāties vismaz pusstundu. Uzvelciet ērtus apavus ar mīkstām zolēm. Brīvdienās, ja laika apstākļi atļauj, dodieties garākos pārgājienos, baudiet dabu, fotografējiet.
  • Sportot: nodrošiniet locītavām veselīgu kustību. Ieteicamas ir mērenas intensitātes fiziskās nodarbības, kas nav saistītas ar spējiem atsitieniem un triecieniem, piemēram, peldēšana vai riteņbraukšana, nūjošana, var arī cilāt vieglu svaru. Ja kaut kādas locītavu problēmas ir sākušās, ārstnieciskā vingrošana speciālistu vadībā palīdz atgūt locītavu kustīgumu un mazināt sāpes.
  • Turēt taisnu muguru: veicot dažādas kustības, ķermeni var izlocīt daudzveidīgās pozās, taču parastos apstākļos, kad aktīvas kustības nenotiek, tas vislabāk jūtas, ja ir pareiza un stalta stāja. Kad mugura taisna, muskuļi un kauli darbojas kopīgi, lai mazinātu spriedzi un berzi locītavās. Nereti ir grūti atradināties no sagumušās piespiedu pozas, tomēr tas atmaksājas, kļūst mazāka arī spriedze plecos, gurnos un ceļos.
  • Stiprināt kaulus: jārūpējas, lai organismam netrūktu kalcija. Tas ir pienā, jogurtā, sierā, biezpienā, brokoļos, kāļos un dažos citos dārzeņos. Kalcija preparātu lietošanu apspriediet ar ārstu. Ja viņš jums nozīmē kādu preparātu - lietojiet to apzinīgi.
  • Stiprināt muskuļus: tas palīdzēs saglabāt lokanību un spēku. Apgūstiet vienkāršus vingrinājumus, kas domāti šim nolūkam. Svarīgi, lai organismā netrūktu magnija: ja ir izveidojies magnija deficīts, muskuļus attīstīt un nostiprināt kļūst daudz grūtāk, process ieilgst, turklāt jaunceļamās šūnas ņem magniju no jau esošajām, liekot tām priekšlaikus novecot. Magnija avoti ir kviešu klijas, ķirbju un saulespuķu sēklas, soja, arbūzi, rieksti, auzu pārslas, pupiņas.
  • Atmest smēķēšanu: locītavu problēmas smēķētājiem mēdz būt smagākas, smēķēšana pasliktina asinsriti, veicina osteoporozes attīstību.
  • Pareizi iekārtot darba vietu birojā: ceļu un gūžu locītavām nepatīk, ja krēsls ir zems, jo tad tām visu laiku jāatrodas pārlieku saliektā stāvoklī. Strādājot ar datoru, nedrīkst būt sakumpusi mugura, elkoņiem un delmiem jābūt ērti atbalstītiem. Ceļiem vajadzētu būt saliektiem taisnā leņķī vai, ja tā šķiet ērtāk, tos var pacelt augstāk par gurnu līmeni, izmantojot kāju paliktni vai kājsoliņu.
  • Palutināt locītavas: pavisam vienkāršs un pieejams veids, kā uz brīdi tās atslogot, ir patīkami silta vanna. Ja līdzekļi atļauj, var apmeklēt fizikālās medicīnas procedūras vai masāžu.

Publicitātes foto

LITOZIN® ACTIVE - fiziski aktīviem cilvēkiem

Rūpējoties par locītavu veselību, radīts produkts LITOZIN® ACTIVE - vērtīga aktīvo vielu kompozīcija, kas jālieto vienu reizi dienā. Tabletei ir mandeļveida forma, ko viegli norīt. Produkts satur mežrozīšu augļu pulveri, kas palīdz uzturēt veselas un elastīgas locītavas, saglabāt locītavu kustīgumu un sekmē ilgstošu locītavu izturību. C vitamīns veicina normālu kolagēna veidošanos, kas nepieciešams normālai skrimšļu un kaulu darbībai, un veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu. Varš palīdz uzturēt saistaudu veselību. Magnijs veicina normālu muskuļu darbību. Magnijs kombinācijā ar B6 vitamīnu palīdz samazināt nogurumu un nespēku, nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu. B6 vitamīns palīdz nodrošināt olbaltumvielu un glikogēna normālu vielmaiņu.

*Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA "Orkla Care"