Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Pētījumi atklāj, ka sieviešu higiēnas preces var saturēt toksiskas vai alerģiskas vielas

© depositphotos.com

Ņujorka kļūs par pirmo teritoriju pasaulē, kur sieviešu higiēnas preču ražotājiem uz savas produkcijas iepakojuma būs obligāti jānorāda, kādas vielas šie izstrādājumi satur, informē Today.

Ražotājiem atvēlēts zināms laika posms, lai sagatavotos jaunā noteikuma ievērošanai. Biksīšu ieliktņi, tamponi un tamlīdzīgi izstrādājumi, kas nonāk ciešā saskarē ar sievietes ķermeni, potenciāli var saturēt toksiskas vai alerģiju izraisošas vielas, lietotājām to nezinot. ASV pārtikas un zāļu pārvalde šos sieviešu higiēnas priekšmetus traktē kā medicīnas ierīces, tāpēc tiek pārbaudīts to drošums un efektivitāte, kas ietver materiālu nekaitīguma, uzsūktspējas un mikrobioloģiskos testus.

Pētījumos noskaidrots, ka tamponos var gadīties dioksīns, taču vienā tamponā ir mazāk nekā 0,2% no pieļaujamās mēneša normas un tas nepakļauj sievietes veselību riskam. Dioksīns veidojas, celulozes masas balināšanas procesā izmantojot hloru. Tomēr jāņem vērā, ka visa reproduktīvā vecuma laikā sievietes reizi mēnesī vairākas dienas lieto vairākus tamponus un rezultātā tiek pakļautas varbūtējam kontaktam ar dioksīnu aptuveni 12 000 reižu.

Pērn veiktā pētījumā, analizējot 11 dažādus tamponu veidus un četru tipu menstruālās piltuves, noskaidrots, ka neatkarīgi no tā, kādi materiāli izmantoti, neviens no tiem nepasargā no toksiskā šoka sindroma - retas slimības, ko izraisa toksīni, kurus izstrādā cilvēka organismā mītoša baktērija. Menstruāciju laikā pēkšņi kļūst slikti, iespējamie simptomi ir augsta temperatūra, vemšana, caureja, galvas un kakla sāpes, reibonis, muskuļu sāpes, izsitumi, kas līdzinās saules apdegumam. Brīdinājumam par toksiskā šoka sindroma pazīmēm un rīcību tā gadījumā ir jābūt uz iepakojuma jau šobrīd. Konstatētas arī citas ķīmiskas vielas, par kuru kaitīgumu var diskutēt, taču amerikāņu patērētāju tiesību aizstāvju grupas jau ilgāku laiku norāda, ka sievietēm ir tiesības zināt, kādas vielas satur šie izstrādājumi, lai varētu veikt informētu izvēli.

Daži sieviešu higiēnas izstrādājumu ražotāji sniedz informāciju par šīm vielām savās interneta vietnēs, taču nav garantijas, ka norādītas tiek patiešām visas sastāvdaļas.