Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Uzzini, cik soļi jānoiet, lai uzlabotu savu miegu

© depositphotos.com

Nemaz nav vajadzīgs augstas intensitātes fiziskais treniņš, lai uzlabotos miega kvalitāte, jo pietiek ar ilgāku pastaigu, īpaši sievietēm, vēsta Medical Daily.

Gan nepietiekams miega ilgums, gan pasliktinājusies miega kvalitāte mūsdienās ir izplatīta problēma. Ārsti un psihologi iesaka vairāk rūpēties par miega higiēnu, izslēgt viedierīces, nelietot kofeīnu saturošus dzērienus, iet gulēt vienā un tajā pašā laikā, nodrošināt labus apstākļus un tumsu guļamtelpā.

Tiek pētīti arī veidi, kā labāk panākt dabisku, veselīgu nogurumu. Savulaik tika konstatēts, ka cilvēks labāk guļ, ja dienā viņam bijis intensīvs fizisks treniņš. Taču ne visiem, tostarp arī cilvēkiem darbaspējīgā vecumā, šādas nodarbības ir pa spēkam, lai gan kvalitatīvs miegs ir darba produktivitātes priekšnoteikums.

Brandeisa universitātes jaunākajā pētījumā bija iesaistīti 59 cilvēki, kuru vidējais vecums bija 49 gadi. 72% no viņiem - sievietes. Dalībniekiem vajadzēja dienā palielināt savu ierasto noieto soļu daudzumu par 2000, rezultātus fiksēja ar mobilās lietotnes palīdzību. Katru dienu vajadzēja sniegt arī miega ilguma un kvalitātes novērtējumu, salīdzinot to ar laiku pirms eksperimenta sākuma. Mēneša beigās rezultāti parādīja, ka ilgāka staigāšana nepadara miegu ilgāku, taču jūtami uzlabo miega kvalitāti, jo sevišķi sievietēm, taču zināms uzlabojums bija arī vīriešiem. Tātad ir vērts vairāk staigāt ne tikai tādēļ, lai izkustētos svaigā gaisā, bet arī lai labāk gulētu.