Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Šogad pieaudzis ar ērču encefalītu inficēto cilvēku skaits

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Šogad līdz 7.oktobrim salīdzinājumā ar pagājušo gadu par 6,8% pieaudzis Latvijā ar ērču encefalītu inficēto cilvēku skaits, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

Pērn no gada sākuma līdz 7.oktobrim bija reģistrēti 232 ar ērču encefalītu saslimušie, savukārt šogad šajā laika periodā reģistrēts par 16 saslimušajiem vairāk - kopumā 248 inficētie, liecina SPKC.

Savukārt ir samazinājies ar Laimas slimību saslimušo skaits. Pērn reģistrēti 412 šīs slimības gadījumi, savukārt šogad - par 9,2% jeb 38 gadījumiem mazāks, atzīmē SPKC.

Tāpat samazinājies ar ērlihiozi saslimušo skaits. Pērn reģistrēti 27 inficēšanās gadījumi, bet šogad 14 jeb gandrīz uz pusi mazāk.

SPKC komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja norādīja, ka rudens periodā pieaudzis saslimšanas gadījumu skaits, jo cilvēki vairāk dodas pie dabas, piemēram, ogot vai sēņot, neievērojot visus piesardzības pasākumus.

SPKC speciālisti aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un ievērot nepieciešamos piesardzības pasākumus, pavadot laiku brīvā dabā, tādā veidā pasargājot sevi, savus bērnus un mājdzīvniekus no ērču piesūkšanās.

SPKC epidemiologi atgādina, ka vakcinācija nodrošina aizsardzību tikai pret ērču encefalītu, bet nepasargā no citām ērču pārnēsātām slimībām, piemēram, Laimas boreliozi jeb "Laimas slimību" un ērlihiozi.

SPKC norāda, ka ikviens var sevi pasargāt no ērces piesūkšanās, piemēram, velkot gaišu apģērbu, lai labāk varētu saskatīt ērces. Tāpat ir svarīgi ik pa laikam pārbaudīt savu apģērbu pastaigas laikā, lai pārliecinātos, ka uz tā nav ērce.

SPKC uzsver, ka ir svarīgi izvēlēties piemērotus apavus, jo ērces visbiežāk nokļūst uz apaviem, kā arī pārliecināties, ka apģērba piedurknes, apkakle un bikšu gali būtu pietiekami noslēgti, lai zem apģērba nepakļūtu ērces.

2019.gadā valsts apmaksāta bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu ir noteikta 23 novados un ir pieejama bērniem no viena gada līdz 18 gadu vecumam. Vakcinācija tiek nodrošināta teritorijās, kurās, saskaņā ar SPKC epidemioloģiskās uzraudzības datiem ir visaugstākā saslimstība ar ērču encefalītu. 2019. gadā turpināsies arī bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu vakcinācija.