Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Vai ķeizargrieziens veicina autismu

© pixabay

Pagaidām nav pamata apgalvot, ka ķeizargrieziens varētu bērnam izraisīt autismu, taču pētījumu dati liecina, ka ar šādas operācijas palīdzību dzimušajiem ir par 33% lielāks autisma risks, atsaucoties uz Amerikas Medicīnas asociācijas žurnāla publikāciju, norāda Insider.

Iespējams, ka tie paši riska faktori, kas liek izšķirties par ķeizargriezienu, veicina arī autisma attīstības risku. Tāpat ar ķeizargrieziena palīdzību dzimušajiem konstatēts par 17% augstāks uzmanības deficīta un hiperaktivitātes risks nekā tiem, kuri dzimuši dabiskās dzemdībās.

Lai iegūtu šos datus, pētnieki apkopojuši informāciju par vairāk nekā 20 miljoniem dzemdību kopš 1999. gada. Autisms izpaužas kā dažādā mērā izteikti psihiski traucējumi, kam raksturīga nespēja adekvāti komunicēt, sociāli mijiedarboties un elastīgi domāt, emocionāla atsvešinātība, intereses trūkums par citiem cilvēkiem u.c. Zinātnieki ir identificējuši atsevišķus ģenētiskus un vides faktorus, kas varētu veicināt autisma attīstību, piemēram, gaisa piesārņojums, sadzīves ķīmija, pesticīdi. Tomēr nav izprotams, kāpēc vienam bērnam autisms attīstās, bet citam neattīstās. Ietekme uz augļa smadzenēm varētu būt arī hipertensijai vai diabētam grūtniecības laikā, priekšlaicīgām dzemdībām, zemam dzimšanas svaram, augļa hipoksijai. Nav pierādījumu, ka pie autisma būtu vainojamas vakcīnas, kā dažkārt sabiedrībā tiek uzskatīts.