Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

Pozitīvā domāšana palīdz dzīvot ilgāk

© pixabay

Pozitīvajai domāšanai, iespējams, piemīt lielāks spēks, nekā pieņemts uzskatīt, atzīst BestLife. Bostonas universitātes medicīnas skolas pētījuma rezultāti liek domāt, ka optimistiski cilvēki spēj dzīvot ievērojami ilgāk par citiem.

Pētnieki desmit gadu garumā analizēja 69 744 sieviešu un 30 gadu garumā 1429 vīriešu vispārējo fizisko un emocionālo veselību un dzīvesveidu. Viņi secināja, ka optimistiskiem cilvēkiem ir par 11-15% lielāks mūža ilgums, turklāt par 50-70% lielākas izredzes sasniegt 85 gadu vecumu nekā viņu pesimistiskajiem līdzcilvēkiem.

Kā zināms, ilga mūža priekšnoteikums ir veselīgs uzturs un regulāri fiziski vingrojumi, bet tiek iegūts arvien vairāk datu, kas liecina, ka liela nozīme ir arī tam, kā cilvēks jūtas. Pētījumi par pasaules vecākajiem iedzīvotājiem atklāj, ka viņiem visiem lielākoties ir četras kopīgas iezīmes: spēcīgas ģimenes saites, stūrgalvība, stingra ētika un pozitīva attieksme pret dzīvi. Arī agrākos pētījumos konstatēta saistība starp optimismu un ilgu mūžu, taču nepieciešama turpmāka izpēte, lai noskaidrotu, kādēļ tā. Daži pētnieki uzskata, ka pozitīva attieksme pret dzīvi palīdz cilvēkiem izdarīt veselīgākas izvēles, piemēram, nesmēķēt un atturēties no alkohola. Iespējams, ka optimisti spēj labāk regulēt savas emocijas un ātrāk atgūties pēc stresa faktoru ietekmes un dažādām dzīves grūtībām.