Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Kā pareizi kopt ādu

UNIVERSĀLĀKAIS līdzeklis ādas attīrīšanai ir micelārais ūdens, jo tas der gan sausas, gan normālas, gan taukainas un problemātiskas ādas attīrīšanai. Micelāro ūdeni vislabāk izvēlēties bez pievienotām smaržvielām un – aptiekā, kur kosmētika ir zinātniski testēta © Depositphotos.com

Āda ir veselības un pašsajūtas spogulis, tādēļ rūpēm par to mēdzam veltīt daudz laika un līdzekļu, tomēr – vai vienmēr zinām, kā pareizi rūpēties par ādu?

Kā ikdienā pareizi kopt ādu, nepieļaut kļūdas un nenodarīt tai pāri, skaidro Veselības centra - 4 dermatoloģe Lauma Valeine un Benu aptiekas skaistuma konsultante Natālija Gavriļčenko.

ĀDAS ATTĪRĪŠANA

Ādas kopšanas rutīnas pamatu pamats ir tās attīrīšana. Ja tā nebūs attīrīta, nebūs jēgas nedz no serumiem, nedz krēmiem, nedz jebkādiem citiem ādas kopšanas līdzekļiem, jo āda tos nespēs pilnvērtīgi izmantot.

* Ja taukaina un problemātiska āda netiek attīrīta, tā kļūst vēl problemātiskāka, veidojas jauni izsitumi. Taukainai, problemātiskai ādai ar ļoti izteiktu taukošanos vienu līdz divas reizes dienā jālieto noskalojamie līdzekļi - geli, ziepes, putas, kombinējot tos ar micelāro ūdeni vai toniku, vai - izmantojot abus.

* Sausas un jutīgas ādas attīrīšanai jābūt ļoti saudzīgai un maigai. Attīrīšanai klasiski izmanto pieniņu, jo tas ir maigāks un saudzīgāk attīra ādu, un toniku: pieniņu uzklāj uz sejas un noņem ar salveti vai vatītēm, un noskalo ar ūdeni vai, ja nevēlaties izmantot krāna ūdeni, izmantojiet termālo vai dzeramo ūdeni un lietojiet mitrinošu sejas toniku vai to kombinējiet ar micelāro ūdeni. Var izmantot arī tikai micelāro ūdeni, jo tas paredzēts gan ādas attīrīšanai no kosmētikas, netīrumiem un visa liekā, gan tās mitrināšanai un normāla pH radīšanai.

* Savukārt dāmām, kas lieto daudz dekoratīvās kosmētikas un ūdens noturīgo skropstu tušu, ir jālieto speciāli līdzekļi dekoratīvās kosmētikas noņemšanai, jo to nevar nomazgāt ar ūdeni.

BIEŽĀK PIEĻAUTĀS KĻŪDAS

1. Pārāk aktīva ādas attīrīšana. Tā visbiežāk raksturīga taukainas un problemātiskas ādas gadījumā, jo īpaši pusaudžu vidū, kad divas reizes dienā tiek lietotas ziepes un papildus attīrošs gels, losjoni uz spirta bāzes. Šādā veidā no vienas problēmas var iedzīvoties citā - taukaina seja ar izsitumiem kļūst jutīga un dehidratēta.

2. Neadekvāta attīrīšana arī var novest pie problēmām - taukošanās un izsitumu veidošanās. Protams, ļoti skrupulozi būtu jāpiemeklē līdzekļi sausas un jutīgas ādas gadījumā, kas ir jāattīra ļoti delikāti, lai nebojātu ādas aizsargkārtu.

3. Pārmērīga sejas skrubju un abrazīvu līdzekļu lietošana. Iespējams, kādam šķiet: jo biežāk lieto skrubjus, jo tīrāka un skaistāka ir āda, bet tā var panākt tieši pretēju efektu.

4. Pārāk biezu krēmu lietošana. Sejas ādas kopšanai nevajadzētu izvēlēties ķermenim vai kādam citam nolūkam domātus krēmus. Tas var veicināt komedonu veidošanos, taukošanos un citas neadekvātas ādas reakcijas.

MĪTI UN PATIESĪBA PAR ĀDAS KOPŠANU

1. MĪTS: Lai āda būtu skaista, jādzer daudz ūdens.

PATIESĪBĀ: lai arī ūdens patiesi ir ļoti būtisks ādas veselībai un skaistumam, ar to vien nebūs līdzēts - ir jādomā par uzturu kopumā. Ūdens dzeršana nevar labot neveselīga uztura un neatbilstošas kopšanas radītās sekas, tāpēc rūpēm par ādu jābūt kompleksām: pareiza ādas kopšana un attīrīšana, veselīgs uzturs, ūdens uzņemšana, uzturēšanās svaigā gaisā un izgulēšanās.

2. MĪTS: Mitrinošie līdzekļi padara taukainu ādu vēl taukaināku.

PATIESĪBĀ: ja ir pareizi izvēlēts produkts (atbilstoši ādas tipam), tad mitrināšana nepadara ādu vēl taukaināku. Tiklīdz ādai ir normāls mitruma līmenis, tā spēj saražot pietiekami daudz sebuma, lai pasargātu sevi. Mitrināšana ir ļoti svarīga jebkuram ādas tipam.

3. MĪTS: Sejas ādas mazgāšana ar ūdeni padara ādu sausu.

TĀ IR TAISNĪBA. Ūdens tiešām sausina ādu. Tāpēc krāna ūdens nebūtu jālieto pavisam vai būtu jālieto pēc iespējas mazāk un noteikti, kombinējot ar citiem attīrošajiem līdzekļiem.